Twee nieuwe straten in Mortsel krijgen namen van vrouwen.

MORTSEL – Lokaal bestuur Mortsel zette een participatief project op om twee nieuwe straten een naam te geven. Inwoners konden stemmen en uit die stemming kwamen de namen van Alice Nahon en Alice Vigouroux naar voren. In het najaar worden ze aan de gemeenteraad voorgelegd, zodat de nieuwe straatnamen op het Stadsterras officieel kunnen worden bekrachtigd.

Op en rond het gebied Oude-God veranderde heel wat de laatste jaren. De nieuwe Parkschool, scoutsgroep 121 en de Rode Kubus (buitenschoolse kinderopvang) kregen allemaal nieuwe gebouwen, allemaal aan de rand van een nieuw park. Binnenkort wordt een aanvang genomen met de bouw van het Stadsterras, het sluitstuk van de ontwikkelingen op de site Oude-God. Middenin dat project Stadsterras komen twee nieuwe straten.

Lokaal bestuur Mortsel deed daarom een oproep aan haar inwoners: iedereen die mooie en creatieve ideeën had kon zijn of haar favoriete straatnamen doorsturen. 42 inwoners dienden een voorstel in. Het college van burgemeester en schepenen moest deze reduceren tot een shortlist van vijf, waarna de Mortsel-naren opnieuw mochten stemmen.

Gisteren maandag werd de online stemming afgesloten. De winnende straatnamen zijn dus de Alice Nahonlei en Alice Vigoureuxlei. De naam Alice Nahonlei wordt toegekend aan de straat die uitkomt op de Edegemsestraat. De Alice Vigoureuxlei zal in de Mechelsesteenweg uitmonden.

Alice Vigoureux (1920-2009) was de zingende juf die tijdens het bombardement op Mortsel van 5 april 1943 26 kinderen van de kleuterklas van de Sint-Vincentiusschool het leven heeft gered. Ze organiseerde bij mooi weer een buitenactiviteit, waardoor die kinderen gespaard bleven van een bombardement. Ze ontving hiervoor later verscheidene eretekens. Alice was zeer sociaal. Ze zong in een kerkkoor en na haar pensionering tot haar opname in het WZC Vinck Heymans Arthur Goemaerelei in Antwerpen richtte ze activiteiten in voor weduwen en alleenstaande vrouwen. Ze overleed op 22 februari 2009 in het Middelheimziekenhuis. Ze woonde 70 jaar in het ouderlijk huis in de Galliardstraat in Wilrijk, pal op de grens met Edegem en Mortsel.

Alice Nahon (1896-1933) is voor velen nog steeds een van de bekendste Vlaamse dichteressen. Ze werd geboren in Antwerpen, maar had een innige band met Mortsel waar ze haar plechtige communie deed en op drie plaatsen woonde: een afgebroken houten huis, op de Statielei en tenslotte in de kapelwoning van het kasteel Cantecroy. Kort voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd ze ernstig ziek. Ze werd jarenlang behandeld als tuberculose-patiënte maar in feite leed ze aan chronische bronchitis (mogelijk veroorzaakt door een aangeboren hartafwijking) en depressiviteit. Van juni 1917 tot december 1922 verbleef ze in het Sint-Jozefintituut, een sanatorium in Tessenderlo. Toch schreef zij in die periode twee dichtbundels: ‘Vondelingskens ‘(1920) en ‘Op zachte vooizekens’ (1921), die haar een enorme populariteit bezorgden. Een aantal van deze gedichten verschenen eerst in tijdschriften zoals het Vlaams-Nationalistische De Schelde. Met de bundel ‘Schaduw’ (1928) wilde ze zich tevergeefs afzetten tegen haar zoetgevooisd imago, dat haar werd bezorgd door onder meer Paul van Ostaijen en Martinus Nijhoff. (EM)

%d bloggers liken dit: