Uitleensysteem in Aartselaar voor ouders die babyspullen kort nodig hebben

AARTSELAAR – Eind juli lanceerde de Provincie Antwerpen samen met Netwerk Bewust Verbruiken een oproep naar Antwerpse gemeenten en steden om een babytheek in te richten. Geel en Aartselaar werden geselecteerd om met het project van start te gaan. Binnenkort zullen zij stappen zetten om zo’n handig uitleensysteem op te zetten voor babyspullen die ouders slechts kort nodig hebben.

In het kader van de leefmilieusubsidies kreeg Netwerk Bewust Verbruiken de kans om twee babytheken in onze provincie op te richten. Met de provinciale subsidie ontwikkelde de organisatie een opstartpakket met draaiboek en voorziet men begeleiding op maat voor gemeentebesturen. De vzw en provincie gingen eind juli samen op zoek naar geïnteresseerde gemeenten. Gedeputeerde Rik Röttger (sp.a): ‘Het was een geslaagde zoektocht. Verschillende gemeenten stelden zich kandidaat als pilootgemeente voor de babytheek. Op basis van de grootte en de geografische spreiding van de kandidaat-gemeenten, ging onze voorkeur uit naar Geel en Aartselaar. Met dit project maken hun allerjongste inwoners alvast meteen kennis met circulaire economie, een goede voedingsbodem voor later.’

Ook de gemeenten kijken uit naar dit proefproject. Nele Vanhoof, sectormanager Burger & Welzijn van de stad Geel: ‘Als gezinnen duurzame babyspullen in een babytheek kunnen uitlenen, verkleinen ze mee de afvalberg. Zo worden er minder nieuwe producten aangekocht. Dat past binnen het stedelijk klimaatbeleid, dat de CO2-uitstoot wil verminderen. Hilde Heyman (N-VA), schepen en OCMW-voorzitter van de gemeente Aartselaar: ‘Lokaal beleid voeren is zoeken hoe je voor mens en samenleving de kwaliteit van het (samen)leven kan bevorderen. In onze gemeente is er een duidelijke vraag van jonge gezinnen naar duurzame en betaalbare materialen voor hun kleintjes. Ze zoeken vaak op sociale media, in kringloopwinkels en op tweedehands-beurzen. Toch zien we een groep van ouders die de weg naar babyspullen niet vindt. Met het project babytheek kunnen we hen een aanbod doen.’

Bij een babytheek kunnen jonge gezinnen babymateriaal op een duurzame manier ontlenen en gebruiken. Initiatiefnemer Netwerk Bewust Verbruiken vzw verzamelt de kwaliteitsvolle en duurzame babyspullen (borstvoedingskussens, babybadje, babycook, wippertje, reiswiegje, co-sleeper …). Daarnaast wil de babytheek aan jonge ouders ook mogelijkheden bieden om producten te testen. Niet iedere baby vindt bijvoorbeeld een draagzak fijn. En tegelijk heeft de babytheek ook een sociale functie. Men creëert een ontmoetingsplek voor jonge ouders.

In Brussel bestaat de babytheek al en werkt ze naar behoren. Dat getuigt Maria, die voor haar twee zoontjes van 21 en vier maanden heel wat babyspullen kocht, maar voor een baby-bad, kinderwagen, speeltapijt, verschoonmat,… beroep deed op de babytheek. ‘Veel spullen wil je wel aankopen, maar je weet meestal nog niet zeker of je ze nodig gaat hebben. Wanneer je naar een babywinkel gaat, kom je niet slimmer buiten. De babytheek is heel handig. Sommige dingen moet je gewoon even kunnen uittesten en andere heb je gewoon maar een korte tijd nodig. De komst van een baby is een grote hap uit het budget. Zaken   ontlenen bij de babytheek voor twintig euro per jaar is handig voor jonge ouders.’ (EM)

%d bloggers liken dit: