Unieke Bio-klas van Hangar 23 geselecteerd voor Biennale van Venetie.

EDEGEM – In mei 2017 bouwde BC architects & studies in opdracht van gemeente Edegem een nieuwe bio-klas in het voorste gedeelte van Hangar 23 in Fort 5. Schepen Goedele Van der Spiegel (Groen): ‘Het gebouw bestaat uit zes modules in baksteen van vijf op vijf meter. Die bakstenen maakten we uit lokale aarde, een uniek én milieuvriendelijk project, zo uniek dat het werd geselecteerd in de categorie architectuur op de Biënnale van Venetië.

 Burgemeester Koen Metsu (N-VA): ‘De oude bio-klas bestond al een 30-tal jaar en was helemaal afgeleefd. En dus moest er absoluut een nieuwe bio-klas komen. In 2016 dienden we de stedenbouwkundige aanvraag in bij de Vlaamse Overheid en sinds april krijgen de eerste leerlingen er les.’ De nieuwe bio-klas werd letterlijk gebouwd in Hangar 23 volgens een principe van een box in een box. Het gebouw is opgetrokken uit BTC-stenen of Brique de Terre Compressée, een uniek milieuvriendelijk proces dat ook de zustergemeente San Jerónimo in Peru gebruikt. Tijdens de dag van het Park in mei 2016 konden Edegem-naren in een workshop aardebouw de verschillende aardesamenstellingen testten en werd een boog gemetst als prototype. Na labotests werd de definitieve samenstelling gekozen. Vervolgens werden de stenen ter plaatse gemaakt door architectuurstudenten. Het gebouw werd geïsoleerd met kalkhennep, een natuurlijk en duurzaam materiaal. Wesley Degreef van BC architects & studies: ‘De bio-klas selecteerden we voor de Biënnale van Venetië omwille van de aparte bouwmaterialen en het duurzame, ecologische karakter. De leemstenen werden gemaakt uit Boomse klei en kalkhennep produceren is CO2-negatief, het materiaal neemt meer CO2 op dan het uitstoot bij de productie. Normaal is het bouwen met soortgelijke materialen duur, maar dankzij workshops bleven we binnen budget. Voor het maken van leemstenen en het aanbrengen van de kalkhennep mochten we telkens rekenen op zo’n vijftig deelnemers.  We maakten samen met hen ongeveer 19 000 leemstenen.’

  Goedele Van der Spiegel: ‘Tegen september willen we de oude bio-klas afbreken en Hangar 23, waarin de nieuwe bio-klas staat, renoveren. De doorgangen en ramen in de zijmuren worden geopend om de natuur naar binnen te brengen. We hopen de werken te starten in 2019. Ook de ruimte rond de bio-klas in de hangar pakken we aan. Deze willen we een vijver en begroeiing geven. Tijdens de zomer van 2019 plannen we voor het eerst een pop-up zomerbar in de hanger naast die van de bio-klas. Metsu: ‘In de bioklas geven twee leerkrachten milieu-educatie. En natuurlijk is de fauna en flora van Fort 5 de ideale omgeving voor lessen in de buitenklas. De klasruimtes grenzen binnenkort rechtstreeks aan de nieuwe educatieve tuin met bio-poel. De vraag naar onze lessen in de bio-klas blijft stijgen, want heel veel leerkrachten beseffen dat de natuur maar wordt gewaardeerd als je respect hebt voor wat er is. Verschillende klassen van Edegemse scholen komen twee- tot driemaal per jaar langs en ook scholen van buiten Edegem vinden vlot hun weg naar de bio-klas.’  Van der Spiegel: ‘Naast de bio-klas wordt de werking in een nieuw jasje gestoken. We willen in de toekomst ook natuurkampen en workshops organiseren en met bijvoorbeeld erfgoed ook nieuwe thema’s aanboren die niet alleen voor onze kinderen interessant zijn.’ (EM)