Universiteit Antwerpen organiseert zaterdag gratis licteraire nocture

In het kader van de twintigste verjaardag van de Erfgoeddag organiseert men aan de Universiteit Antwerpen nu zaterdag de literaire nocturne Balsem voor de ziel. Voormalig Antwerps stadsdichter Maarten Inghels zal samen met andere Vlaamse schrijvers in de Universiteitsbibliotheek voorlezen over de veelzijdigheid van de nacht. Het evenement is voor iedereen toegankelijk via een online livestream.

Op zaterdag 24 en zondag 25 aprilnemen tal van musea en andere culturele instellingen deel aan de Erfgoeddag, een jaarlijks weerkerend initiatief van Faro, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Zoals steeds slaan de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek en de Bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap – die samen het kwaliteitslabel van Erkende Erfgoedbibliotheek dragen – de handen in elkaar. Vorig jaar vierde de Erfgoeddag haar twintigste verjaardag, maar door de coronacrisis werd de editie opgeschoven naar 2021. Omdat UAntwerpen deze verjaardag niet zomaar wil laten passeren, pakken de bibliotheken deze Erfgoeddag grootser aan dan anders.

Traditioneel organiseren beide bibliotheken een tentoonstelling met werk uit hun collecties, aansluitend bij het thema van Erfgoeddag. Omwille van de huidige coronamaatregelen maakt de tentoonstelling dit jaar plaats voor een voorleesavond: Balsem voor de ziel. Frank Willaert, tot 2017 hoogleraar aan het Departement Letterkunde, geeft om 20 uur het startschot als moderator van de nocturne. Met zijn jarenlange carrière aan en inzet voor de Universiteit Antwerpen is hij de perfecte gastheer.

Drie talentvolle schrijvers, allen oud-studenten, nemen het woord. In een livestream brengen ze fragmenten uit eigen werk, over verschillende facetten van de nacht. Vierde spreker op het programma is prof. Veerle Fraeters (Ruusbroecgenootschap), experte in het werk van de mystica Hadewijch. Zij zal onder meer uit Hadewijchs werk voorlezen en het van duiding voorzien. De gevarieerde stemmen worden ondersteund door een streepje muziek van Aline Hopchet op alt- en tenorblokfluit en de kromhoorn.

Balsem voor de ziel kreeg vorm tijdens de stage van Julie Hardy, masterstudente geschiedenis. In 2020 liep zij stage aan de Universiteitsbibliotheek en werd zij gecoacht om een selectie te maken uit de collecties van de twee organiserende bibliotheken. Julie koos een variëteit aan unieke verhalen, boeken en prenten waarin de nacht zich in vele gedaantes vertoont en lichtte elk werk toe in een publieksvriendelijke notitie. Julie: ‘Voor sommigen leidt de nacht tot spanning en avontuur, tot ondeugd en geheimdoenerij, voor anderen brengt de nacht veiligheid, geborgenheid en liefde.’ Die thema’s komen ook aan bod in de nocturne.

Met de literaire nocturne wil de Universiteit Antwerpen zich niet alleen richten op de traditionele erfgoedbezoeker. Dr. Maartje De Wilde, diensthoofd Bijzondere Collecties: ‘We mikken met dit evenement op een bredere doelgroep, en zeker door de livestream kan dat. Studenten en docenten, maar óók de cultuur- of literatuurliefhebber. We laten zien dat onze omgang met historisch erfgoed ook een heel hedendaagse invulling kan krijgen.’ Je kan de literaire nocture live of achteraf bekijken via https://www.youtube.com/watch?v=PfQVuD0msWs. (EM)

%d bloggers liken dit: