Universiteiten Antwerpen en Gent gaan op zoek naar testers van poliovaccins

WILRIJK – Polio moet de wereld uit en daarvoor is een nieuw vaccin nodig. De Universiteit Antwerpen testte in 2017 twee kandidaat-vaccins in Poliopolis, waarbij vrijwilligers een maand in quarantaine leefden. Nu voeren professor Pierre Van Damme (zie foto) van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV) aan de UAntwerpen en zijn collega’s van UGent een vervolgstudie uit. ‘We zoeken 332 mensen en die hoeven dit keer niet te worden ‘opgesloten’’.

De definitieve uitroeiing van polio komt dichterbij. ‘Het huidige drinkbare vaccin heeft polio in vele landen een halt kunnen toeroepen. In uitzonderlijke gevallen kan dit vaccin een milde vorm van de ziekte veroorzaken. Om de laatste stap naar een poliovrije wereld te zetten, is er dus een nieuw vaccin nodig.’ In 2017 voerde het CEV al een unieke studie uit met twee kandidaat-poliovaccins. Daarvoor leefden twee groepen van vijftien vrijwilligers 28 dagen lang in quarantaine in het containerdorp Poliopolis.

‘Die studie is prima verlopen. Nu is het tijd voor een volgende stap. We gaan de twee kandidaat-vaccins opnieuw testen bij vrijwilligers, maar die mensen hoeven dit keer niet in quarantaine te gaan.’ De wetenschappers zoeken 332 gezonde volwassenen tussen achttien en 50 jaar, die in hun kinderjaren een basisvaccinatie met het drinkbare poliovaccin (Belgen) of het inspuitbare geïnactiveerde poliovaccin hebben gekregen (bijvoorbeeld Nederlanders).

‘België en Nederland hebben in het verleden een verschillend poliovaccinatiebeleid gekend, wat voor deze wetenschappelijke studie een meerwaarde betekent. Volwassen Belgen en Nederlanders zullen een verschillende darmafweer vertonen ten opzichte van de twee nieuwe drinkbare vaccins, wat het onderzoek bijzonder zinvol en uniek maakt. We zoeken daarom naast Belgen ook Nederlanders die in ons land  wonen en tijdens de studie niet naar Nederland teruggaan, omdat we rekening moeten houden met een lagere basisvaccinatiegraad in bepaalde delen van dit land.’ De Universiteit Antwerpen (CEV) werkt voor deze studie samen met de Universiteit Gent (CEVAC). In elk van beide vaccinatiecentra zullen 166 mensen deelnemen. Telkens gaat het om 100 volwassenen die vroeger de drinkbare poliobasisvaccinatie kregen en om 66 mensen die de inspuitbare poliobasisvaccinatie ontvingen.  Deze vaccinatiestudie is goedgekeurd door het Ethisch Comité van de Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Gent.

In deze studie worden twee drinkbare studievaccins uitgetest. De deelnemers worden willekeurig verdeeld. Indien men OPV (oraal polio vaccin) heeft gehad als basisvaccinatie ontvangt men één of twee keer het studievaccin met 28 dagen interval. Afhankelijk van het aantal vaccinaties komt men vijf of acht keer op visite en gebeurt vier- of zevenmaal een bloedafname. Als men IPV (inspuitbaar polio vaccin) heeft gekregen ontvangt men twee keer het studievaccin of een nepvaccin met 28 dagen tussen. Men komt acht keer op visite en er wordt zevenmaal bloed afgenomen.

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor deelname in Antwerpen via www.uantwerpen.be/vaccinstudies-polio of 03 265 26 52 (ook voor extra info), voor deelname in Gent via www.uzgent.be/cevac of 09 332 20 68 en ook via Akcelis voor de geïnteresseerde Nederlanders: www.c-lys.com/nl/vaccin. Een infoavond wordt aan de Universiteit Antwerpen (Campus Drie Eiken, Universiteitsplein Wilrijk) georganiseerd op maandag 1 oktober om 19 uur. (EM/Foto UAntwerpen)

 

%d bloggers liken dit: