Unplugged laat ASO Regina Pacis Hove genieten van alweer een nieuw schooljaar dat ingaat

De vierdejaars van ASO REGINA PACIS HOVE zetten traditiegetrouw (al voor de 19e keer!) het schooljaar in met een artistieke projectweek, begeleid door bevlogen kunstenaars van Piazza. Met ‘UNPLUGGED’ als rode draad, gaven ze hun eigen ideeën vorm binnen acht verschillende ateliers. Gisterenavond toonden ze hun creaties op verschillende plekken in de school. Het toonmoment startte met een reeks interactieve akoestische geluidsexperimenten (‘Het Luisterpad’): een set wielen en kettingen (gekregen bij plaatselijke fietsenmakers) waar je als publiek aan kunt draaien om zo een reeks glazen flesjes aan het klingelen te brengen. Of een zelfgebouwde tipi die uitnodigt om te ‘unpluggen’.

Binnen brandt het kampvuur, de rook komt van onder de zeilen — maar als toeschouwer kun je er niet inkruipen. Je staat buiten te mijmeren bij het oerbeeld van een weekend weg. Even verderop toont een stopmotion filmpje (getiteld ‘Stop Contact’) een typisch huishouden waar wordt gestofzuigd en tv gekeken — tot de stekker eigenhandig uit het stopcontact springt. Hij weigert dienst, en gaat er vandoor. In de refter gaan drie kostuums in dialoog met video: twee silhouetten vormen elkaars tegenpool: ze spiegelen elkaars bewegingen, maar worden met videobeelden in een tegengesteld kader geplaatst: vuur versus lucht, vrijheid versus onvrijheid, sociaal versus asociaal. Een derde silhouet kijkt angstig rond, alsof het leven van toetsenborden en kabels zwaar op haar schouders weegt en ze liefst van al weg zou lopen. ‘What are we becoming?’ vroegen de jongeren zich af. Ze nodigden het publiek uit om door een gang vol linten te wandelen. Eerst wit (de fase voor het internet), daarna gekleurd (de prikkels en de verstrooiing van social

media) en daarna zwart (de druk van het online-zijn). Videobeelden toonden de evolutie van de mens, van de big bang, het leven in de natuur, de verstedelijking, tot middenin de drukte van de stad om te eindigen in de drukte van de sociale media. Terwijl er voortdurend kritische stemmen klinken: ‘ik ben te bleek’, ‘mijn neus is lelijk’, ‘ik ben niet slim genoeg’. Wie of wat willen we zijn? ‘Studio RP’ bracht de afgelopen dagen verslag uit van de work-in-progress en zond tijdens de avond uit op YouTube. Niet helemaal ‘Unplugged’, dus. De vele bezoekers in het Regina Pacis Hove genoten van Unplugged en kijken al uit naar de 20e editie van volgend jaar. Een jubileumviering.

 

Foto: Bas Geenen

%d bloggers liken dit: