Urania Hove nog beter uitgerust om scholen en bezoekers te verwelkomen

HOVE – Onze provincie heeft eindelijk opnieuw een planetarium waar het publiek onder comfortabele omstandigheden kan kennis maken met de wonderen van sterren en planeten.

Nadat de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde (KMDA) in 2014 stopte met de publieke voorstelling in het planetarium van de Antwerpse ZOO werd een bestemming gezocht voor het Zeiss ZKP-2 planetariumtoestel (zie foto Urania). Vanaf de start van het Zoo-planetarium begin jaren ’70 waren het vooral medewerkers van de Volkssterrenwacht Urania uit Hove die er de voorstellingen verzorgden. Die jarenlange band leidde tot een langdurige bruikleenovereenkomst voor de ZOO-planetariumprojector, die naar Hove verhuisde.

Bij de Volkssterrenwacht Urania is men niet over één nacht ijs gegaan voor het huisvesten van de projector en het inrichten van een planetariumgebouw. Het publiek moet immers in de in de meest optimale condities van de mogelijkheden van een planetarium kunnen genieten. In afwachting van een definitieve oplossing werd een mobiele koepel aangekocht zodat met het toestel toch voorstellingen voor 20 à 25 personen konden worden gegeven.

Ondertussen werden volop plannen gemaakt voor de definitieve locatie en inrichting van een écht planetarium. In 2015 werd die locatie gevonden vlakbij de gebouwen van de Volkssterrenwacht zelf: met de Kerkfabriek van de parochie Sint-Jozef werd een erfpachtovereenkomst afgesloten voor een gedeelte van het vlakbij gelegen kerkgebouw. Er werd een architectenbureau onder de arm genomen voor het uitwerken van de plannen.

Het hele project kon slechts worden gerealiseerd dankzij enerzijds de financiële steun van het Departement EWI (Wetenschapsinformatie) van de Vlaamse Overheid, de Provincie Antwerpen, de Gemeente Hove, CERA, Sony België, vele individuele sponsors en een aantal benefiet-activiteiten die door Urania zelf werden georganiseerd zoals astroveilingen, Flandria-vaarten met het mobiele planetarium en enkele obligate spaghetti-avonden.

Uiteindelijk konden in 2018 de voorbereidende werken van start gaan en is het hele project eind vorige maand finaal afgerond. Met als resultaat een prachtig planetarium met een acht-meter koepel dat plaats biedt aan 45 toeschouwers die in zeer comfortabele zetels kunnen kennis maken met de sterrenhemel. Naast de Zeiss ZKP-2 projector van de Antwerpse ZOO – die toch de blikvanger van het geheel is – beschikt Urania ook over een full-dome projector waarmee op de koepel met een beeldveld van 360° films over astronomie en ruimtevaart kunnen worden geprojecteerd.

Met dit nieuwe gegeven is Urania nog beter uitgerust voor haar taak op het vlak van wetenschapspopularisatie, in casu astronomie, ruimtevaart, weerkunde en aanverwante wetenschappen. Dank zij de honderden contacten met scholen uit de hele provincie (en daarbuiten) die jaarlijks Urania bezoeken of bezoek krijgen van de mobiele Urania-sterrenwacht draagt Urania bij aan het propageren van de STEM-studierichtingen bij jongeren en hun ouders.

Vanaf het weekend van 20-22 september zal het grote publiek tijdens de traditionele opendeurdagen van Volkssterrenwacht Urania kunnen kennismaken met het nieuwe planetarium. (EM)

%d bloggers liken dit: