Urania op 21 januari ’s ochtends geopend voor totale maansverduistering

HOVE – Maandagochtend 21 januari is er een totale maansverduistering. De eclips is in zijn geheel zichtbaar vanuit België. Deze maansverduistering begint om 3u36, wanneer de maan de bijschaduw van de aarde raakt. De maan staat dan op 44,3 graden boven de horizon. Rond 4u33 komt de maan de kernschaduw van de aarde in. De maan zal dan veel donkerder en roder worden. De eclips bereikt het maximum omstreeks 6u12. De maan staat dan 21,2 graden boven de horizon in Antwerpen. De totale fase eindigt om 6u43. Om 8u48 is deze maansverduistering voorbij. De maan is dan net onder gegaan.

Volkssterrenwacht Urania in Hove opent hiervoor haar deuren van vier tot acht uur. De maansverduistering zal door verschillende telescopen te bewonderen zijn en Urania-medewerkers geven je de nodige uitleg. De toegang is gratis.

Men voorziet die ochtend ook planetariumvoorstellingen. De toegangsprijs voor het planetarium bedraagt vijf euro maar is gratis voor Uranialeden. Reserveren is niet nodig. Betalen doe je ter plaatse, aan het onthaal. Ook de astrobar is geopend. Hongerige vroege vogels kunnen vanaf zes uur van een maansverduisteringsontbijt genieten. Hiervoor betaalt men acht euro. Inschrijven is noodzakelijk. Meer info op www.urania.be.

Een maansverduistering is een astronomisch fenomeen dat plaatsvindt wanneer de zon, de aarde en de maan zich op één lijn bevinden met de aarde in het midden. Normaal weerkaatst de maan het zonlicht terug naar de aarde maar tijdens een maansverduistering kan de maan geen zonlicht opvangen omdat de aarde in de weg staat. Het zonlicht dat zich op dat moment door de aardatmosfeer doordringt, kleurt rood waardoor op de maan een rode gloed te zien is. De aardse atmosfeer bevat variabele hoeveelheden water (wolken, mist, nevel,…) en vaste deeltjes (meteorenstof, vulkanische as,…). Dit materiaal filtert natuurlijk het zonlicht vooraleer het in de schaduwkegel wordt afgebogen. Grote vulkaanuitbarstingen, waarbij veel as in de atmosfeer terechtkomt, zorgen dikwijls voor donkere, dieprode maansverduisteringen. Ook uitgestrekte wolkengebieden kunnen donkerdere eclipsen tot gevolg hebben.

Maansverduisteringen doen zich enkel voor tijdens volle maan maar niet altijd. Zonsverduisteringen zijn meestal maar in een klein gebied op aarde zichtbaar maar maansverduisteringen zijn waarneembaar vanop elke plek waar de maan te zien is. Niet alle maansverduisteringen zijn dezelfde. Bij een totale maansverduistering is de maan volledig zichtbaar en kleurt deze rood of donkerbruin afhankelijk van de hoeveelheid stof die er zich in de atmosfeer van de aarde bevindt. Deze tijdelijke rood gekleurde maan noemt men in de volksmond ook wel ‘bloedmaan’. Dit is geen astronomische term en kent zijn oorsprong in het bijgeloof aangezien de kleur rood vaak wordt geassocieerd met bloed. Tijdens dit fenomeen (de totaliteitsfase) zal de maan door de kernschaduw (de umbra) van de aarde gaan.

In tegenstelling tot een zonsverduistering is een maansverduistering heel veilig om waar te nemen met het blote oog. Om een maansverduistering te bekijken, heb je geen speciale apparatuur nodig. Met een verrekijker, een smartphone en een donkere locatie kom je al heel ver. Terwijl je dankzij een kompas of een smartphone de juiste kijkrichting kan opzoeken, kan je een verrekijker gebruiken om de details van het maanoppervlak waar te nemen. Om de eclips zo goed mogelijk te kunnen zien, zoek je best een donkere locatie op en neem je beter een rood lampje mee zodat de ogen niet worden verblind door fel wit licht. Heb je zin om foto’s te maken, neem dan extra batterijen mee en maak gebruik van een telelens. (EM/Foto Urania)

%d bloggers liken dit: