UZA Edegem houdt congres over implantaten die het gehoor terugbrengen

ANTWERPEN – In Antwerpen loopt momenteel een internationale conferentie over het cochleair implantaat, het elektronisch medisch apparaat dat gehoor teruggeeft aan mensen die geen of weinig geluid kunnen waarnemen. NKO-specialisten, audiologen, onderzoekers en ingenieurs van over heel de wereld zakten af naar de Metropool om over de nieuwste innovaties te leren en expertise uit te wisselen. Diensthoofd NKO van het UZA professor. dr. Paul Van de Heyning organiseert het evenement. ‘Nu we steeds meer gepersonaliseerd werken, kunnen we veel meer mensen verder helpen met een cochleair implantaat. Deze kennis willen we tot bij de patiënt brengen.’

Een cochleair implantaat is een elektronisch apparaat dat heelkundig wordt ingeplant en wordt geactiveerd door een toestel dat achter het oor of rechtstreeks op de hoofdhuid wordt gedragen. Zo’n implantaat vervangt als het ware het oor en zet geluid om in prikkels voor de gehoorzenuw, waardoor slechthorenden opnieuw ‘leren’ horen en gesprekken kunnen voeren. Kinderen die bij hun geboorte geen geluid kunnen waarnemen en voor hun eerste verjaardag een cochleair implantaat krijgen, hebben later een aanzienlijke kans op een normale spraak- en taalontwikkeling. Auditieve implantaten kunnen personen met een ernstig gehoorverlies helpen wanneer klassieke heelkunde en hoortoestellen geen uitkomst bieden. Sinds in 1993 het eerste cochleair implantaat in België werd geplaatst, betekent het apparaat jaarlijks voor zo’n 250 Belgen een nieuw leven. Wereldwijd kreeg al een half miljoen mensen zo hun gehoor terug. Dokter Van de Heyning: ‘De voorbije 25 jaar hebben we in het UZA bij meer dan 1 000 patiënten een cochleair implantaat geplaatst.’ Aan het congres, dat van vandaag woensdag tot en met zaterdag duurt, nemen 2 000 specialisten uit 78 landen deel.

Recente onderzoeken en innovaties laten toe om veel meer op maat van de patiënt te werken. ‘Vroeger opereerden we enkel patiënten die geen enkel geluid konden waarnemen met een cochleair implantaat en kwamen mensen met gedeeltelijk gehoorverlies niet in aanmerking. Nu boeken wij ook bij deze patiënten zeer goede resultaten. Mensen die nog over gehoor op de lage tonen beschikken, waar je muziek en ritme mee waarneemt maar op de hoge tonen bijna niets meer horen, verstaan spraak heel slecht. Een cochleair implantaat kan hun restgehoor sparen. Hier geven we internationaal cursussen rond.’ Mensen die langs één kant hun gehoor verliezen door een infectie of een ongeval en daar bovenop vaak luid oorsuizen of tinnitus krijgen, konden tot voor kort niet worden geholpen. ‘Door ze een cochleair implantaat te geven, kunnen deze mensen opnieuw spraak verstaan en vermindert het oorsuizen aanzienlijk. Zo kunnen zij met veel minder klachten door het leven.’ Het UZA staat wereldwijd bekend voor de behandeling van eenzijdige doofheid met oorsuizen. Ook kinderen met meervoudige of mentale handicap kunnen met een implantaat met minder klachten door het leven. UZA-audiologe Annes Claes onderzocht in haar doctoraat het verband tussen gehoorverlies en cognitieve achteruitgang. Het denkvermogen van ouderen die slecht horen, gaat sneller achteruit. Slecht horen kan op die manier zelfs dementie in de hand werken. Van de Heyning: ‘Wie minder hoort, kan gesprekken niet meer volgen en krijgt minder prikkels binnen. Dat verzwakt de hersenen.’ De resultaten van Claes maken duidelijk dat een cochleair implantaat die versnelde weg naar dementie kan vertragen. Na zes maanden al komt het gehoor opnieuw op peil. (EM/Foto UZA)

%d bloggers liken dit: