UZA Edegem referentiecentrum voor slokdarm- en pancreasoperaties

EDEGEM – De federale overheid concentreert complexe slokdarm- en pancreasoperaties vanaf 15 juli in een beperkt aantal referentiecentra in België. Het UZA Edegem is erkend als referentiecentrum binnen een netwerk van Antwerpse en Waasland-se ziekenhuizen voor de chirurgische behandelingen van deze zeldzame kankers. Deze keten van zorg over de centra heen, focust op de best mogelijke uitkomsten voor patiënten en voorziet een duidelijk en ondersteunend traject voor hen.

Slokdarm- en pancreaskanker zijn zeldzame en complexe kankers. In België worden jaarlijks respectievelijk een kleine 1 500 en 1 800 nieuwe diagnoses gesteld, volgens het kankerregister. Voor de provincie Antwerpen gaat dit samen om een 550-tal nieuwe diagnoses per jaar. Een chirurgische behandeling kan deel uitmaken van het zorgtraject. Om te zorgen dat de patiënten die baat hebben bij een operatie, toegang hebben tot een ervaren en gespecialiseerd zorgteam, wordt deze complexe chirurgie vanaf heden gecentraliseerd in een beperkt aantal referentiecentra. Voor pancreaschirurgie zal UZA, naast Sint-Augustinus Wilrijk (GZA), één van de twee expertisecentra in Antwerpen zijn. Voor ingrepen bij slokdarmkanker, die nog minder frequent voorkomen, vormen de twee grote ziekenhuisnetwerken in Antwerpen, ZNA-GZA en Helix, één associatie. De ingrepen zullen in het universitair ziekenhuis worden uitgevoerd door een chirurgisch team waarvan de vertrouwde chirurg van de patiënt deel uitmaakt. Dokter Geert Roeyen, pancreaschirurg (zie foto UAntwerpen): ‘Door dergelijke complexe ingrepen te laten uitvoeren door een ervaren team vermindert de kans op complicaties tijdens en na de operatie, en verhogen de genezingskansen.’

Het UZA heeft jarenlange ervaring in de chirurgische behandeling van en wetenschappelijk onderzoek naar pancreas- en slokdarmkanker. Naast de minimaal invasieve behandelingen en robotchirurgie, zet het universitair centrum ook sterk in op klinische studies en innovatieve technieken gericht op de lokale vernietiging van de tumoren. Het moleculair profiel bepaalt in toenemende mate mee welke behandeling de beste optie biedt aan de patiënt. Het UZA legt zich al sinds 2015 toe op het ontrafelen van het moleculair profiel van de tumoren in het zogenaamde mDNA-platform.

Het UZA werkt nauw samen met de eerstelijnszorg en de ziekenhuizen uit de brede regio aan de uitbouw van dit patiëntgericht zorgprogramma. Er wordt een gemeenschappelijk zorgpad over alle lijnen van de gezondheidszorg heen opgesteld dat focust op een snelle en accurate diagnose, het voorbereiden van de patiënt op zijn behandeling, medische en paramedische ondersteuning en aangepaste nabehandelingen. Na doorverwijzing door de huisarts, zal de patiënt zijn traject kunnen aanvangen in het nabijgelegen centrum, en automatisch worden verwezen en begeleid door de vertrouwde zorgverleners naar het referentiecentrum. Alle patiënten zullen na de diagnose binnen de week worden besproken op een gespecialiseerd multidisciplinair oncologisch consult. Dit heeft als doel om zo snel als mogelijk tot het juiste behandelplan te komen. De patiënten kunnen in het UZA voor de chirurgische behandeling van hun aandoening rekenen op een ervaren en gespecialiseerd multidisciplinair zorgteam dat 24/7 klaarstaat. De voorbereidende onderzoeken kunnen in het voor de patiënt vertrouwde centrum plaatsvinden. Wanneer het medisch verantwoord en gewenst is, kunnen gehospitaliseerde patiënten na een initiële herstelperiode terug naar hun lokale ziekenhuis worden overgebracht. De keten van zorgverleners probeert ook de nodige nabehandelingen voor de patiënt dicht bij huis te organiseren. (EM)

%d bloggers liken dit: