UZA: ‘Ga onmiddellijk naar spoed bij gehoorschade na concerten of vuurwerk’

EDEGEM – De aanslagen in de luchthaven van Zaventem op 22 maart 2016 eisten heel wat slachtoffers. Al tijdens de eerste fase werd duidelijk dat bij de vele acute trauma’s, één fysiek letsel nagegenoeg onzichtbaar was. Betrokkenen warden gesensibiliseerd om ook schade aan het gehoor te melden. Bijgevolg werden 56 mensen op de dienst NKO in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen behandeld. Zij hadden klachten van verminderd gehoor, tinnitus, een drukgevoel en/of overgevoeligheid voor geluiden.’ Drie patiënten vertoonden ook een perforatie van het trommelvlies ten gevolge van de drukgolf bij de ontploffing.

De resultaten van hun traject werden nu vrijgegeven. Professor Annick Gilles: ‘Na behandeling tonen alle patiënten een verbetering maar 40 procent blijft over met permanente klachten als gehoorverlies of tinnitus. Lawaaitrauma is een ernstig trauma dat zo snel mogelijk moeten  worden behandeld in een gespecialiseerd centrum. Bij acuut lawaaitrauma worden in de eerste plaats de haarcellen in het binnenoor beschadigd. In dit geval starten we zo snel mogelijk met een cortisonetherapie. Die werkt in op de ontsteking en zo proberen we de beschadigde haarcellen te herstellen. In combinatie wordt ook vaak hyperbare zuurstoftherapie opgestart.’ Zuurstoftherapie onder hoge druk in de hyperbare kamer, ook wel ‘caisson’ genoemd, zorgt er voor dat er meer zuurstof in het bloed en het plasma komt. Dit bevordert de recuperatie van de beschadigde cellen. Het UZA beschikt over de grootste hyperbare zuurstofkamer in de regio.

‘Omdat we overtuigd zijn van de meerwaarde van hyperbare zuurstoftherapie, werd aan alle 56 patiënten aangeraden om de cortisonetherapie te combineren met de caisson. Mensen met de meest uitgesproken klachten gingen in op dit advies.’ Bij alle patiënten was bij controle twee tot drie maanden na de aanslagen gehoorsverbetering meetbaar. Waar aan de start 80 procent last had van oorsuizen, ging dit na enkele weken nog slechts over 20 procent.

‘Hoewel de behandeling voor verbetering zorgde, mogen we lawaaitrauma niet minimaliseren. 40 procent van de behandelde patiënten na de aanslagen hebben nu nog permanent gehoorverlies en/of tinnitus, zij het wel in mindere mate dan voor de behandeling. Toch kunnen ze hiervan last ondervinden in hun dagelijks leven. We krijgen hier constant patiënten over de vloer die na lawaai aan gehoorschade lijden: voetbalsupporters die in het stadion te dicht bij voetzoekers of fluitjes stonden, muzikanten bij wie een soundcheck misliep, mensen die te dicht bij vuurwerk staan met oudjaar of te dicht bij luidsprekers op een optreden. Voorkomen is altijd beter dan genezen, want lawaaitrauma is geen lachertje. Het is geen kwestie van een weekje afzien en kijken of het betert, het moet onmiddellijk worden behandeld. Want hoe sneller de behandeling, hoe groter de kans op herstel. Hoewel er nooit 100 procent garantie is op volledige genezing, is een acute behandeling de enige optie en kan die best zo snel mogelijk worden opgestart. Blijf er dus niet mee zitten, maar meld je meteen aan bij je huisarts of de spoed.’ (EM/ Foto UZA)

 

%d bloggers liken dit: