UZA neemt nieuwe ziekenwagen voor spoedgevallen in gebruik

EDEGEM – Om te voldoen aan de groei van intensieve transporten tussen ziekenhuizen en de toenemende nood aan zorg op maat liet het UZA, erkend als level-1-traumacentrum, een truck ombouwen tot ziekenwagen. Een primeur in België.

De nieuwe ziekenwagen van de UZA-spoeddienst is uitzonderlijk uitgerust. Door de grotere afmetingen zit er in de ambulance meer gespecialiseerd materiaal zoals een groot scherm om de vitale parameters te monitoren, een dashcam en een ‘fleetlogger’, die permanent noteert waar, wanneer en hoe wordt gereden. Om ook in de sneeuw een veilig transport te verzekeren, is de ziekenwagen, net als brandweerwagens, uitgerust met automatische sneeuwkettingen. De nieuwe ziekenwagen is voorzien van een laadbrug, die een patiënt in een ziekenhuisbed, het medisch personeel en alle materialen op een veilige en comfortabele manier in en uit de ziekenwagen kan laden. Omdat in de cabine een volledig ziekenhuisbed past, moeten zwaargewonde patiënten niet meer worden overgeplaatst van een brancard. In bepaalde gevallen wordt het team van zorgverleners uitgebreid voor onmiddellijke zorg ter plaatse. Daarom zijn er in de ziekenwagen vier zitplaatsen voorzien voor bijvoorbeeld een extra kinderintensivist of een cardio-chirurgisch team.

Bovendien kan de ambulance eenvoudig worden omgebouwd tot Mobile Intensive Care Unit om mensen die intensieve zorgen nodig hebben, te vervoeren van het ene ziekenhuis naar het andere. Van een klassieke interventie tot gespecialiseerde tertiaire zorgverlening: de ruimte is voldoende aanpasbaar voor een veilige en kwaliteitsvolle zorg op verplaatsing, met tijdswinst die cruciaal kan zijn voor de patiënt. Het is de ideale aanvulling voor de groeiende spoeddienst en het UZA als level-1-traumacentrum.

In een level 1-traumacentrum staat een gespecialiseerd team 24 uur op 24 klaar om de zwaarst geblesseerde slachtoffers bij ongevallen op te vangen. Sterfte ten gevolge van een trauma is de grootste doodsoorzaak bij kinderen en volwassenen jonger dan 40 jaar. Jaarlijks komen ongeveer 3 000 Belgen om het leven door een ongeval thuis, op de weg of op het werk. De belangrijkste oorzaken van ernstig trauma zijn verkeersongevallen en vallen van een hoogte. Vaak is er sprake van ernstig trauma door combinatie van levens- of lidmaatbedreigende letsels of letsels aan verschillende organen.

De MUG-teams (medisch urgentiegroep) in de brede Antwerpse regio rukken dagelijks uit voor zware ongevallen. Na de eerste zorgen ter plaatse worden volgens bepaalde criteria ernstig gekwetste patiënten naar het UZA vervoerd. De spoedgevallendienst activeert onmiddellijk een multidisciplinaire zorgketen voor ernstig trauma. In 2017 kreeg het UZA meer dan 400 trauma-aanmeldingen, waarvan 250 zeer zwaar gekwetste patiënten. In december 2017 werd het UZA het eerste 1-traumacentrum in Vlaanderen. Er zijn er overigens maar twee in dit land. Het andere is La Citadelle in Luik. (EM/Foto UZA)

%d bloggers liken dit: