Vanavond opent de tweede Babytheek uit onze provincie in Aartselaar

AARTSELAAR – Een Babytheek is een uitleendienst voor babyspullen. Op initiatief van de gemeente Aartselaar en Netwerk Bewust Verbruiken en met steun van de provincie Antwerpen wordt er vanavond één geopend op de tweede verdieping van het Sociaal Huis in de Kapellestraat.

Schepen Hilde Heyman, tevens voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (N-VA): ‘Het project maakt kwalitatieve babyspullen toegankelijk voor een breed publiek. Kopen mensen alles nieuw bij de komst van een baby, dan kost dat handenvol geld. Die berg spullen heeft ook een grote milieu-impact. Een ‘Babytheek’ is een budgetvriendelijk en milieuvriendelijk alternatief. Wij willen duurzaam babymateriaal toegankelijk maken voor iedereen. Veel babyspullen worden maar kort of nooit gebruikt. Jonge ouders kijken aan tegen forse kosten, terwijl vier op tien kinderen in Vlaanderen opgroeien in armoede.’

Koen Cuypers van de dienst milieu van de provincie Antwerpen: ‘Wij zijn een belangrijke partner in de totstandkoming van Babytheek Aartselaar. Het beleid rond leefmilieu gaf subsidies aan projecten die bijdragen tot het klimaatneutraal maken van de provincie. Concreet konden zo twee gemeenten uit het Antwerpse een Babytheek oprichten. Dat werden de Stad Geel, die op 9 september van start ging en Aartselaar. Ook in Mechelen opent een Babytheek in december. Het concept van een Babytheek past in een circulaire economie die onze ecologische voetafdruk verkleint. Indertijd heeft de provincie ook het concept van de kringloopwinkels opgestart. Ik hoop dat dit een even groot succes wordt.

Eva van Velzen, bezieler van de Babytheken bij Netwerk Bewust Verbruiken: ‘De Babytheek is geboren uit Netwerk Bewust Verbruiken die samen met het Brusselse Gemeenschapscentrum Elzenhof in Elsene de allereerste Babytheek in het land lanceerde. Het succes is daar zo groot dat we voor de derde maal een ledenstop moeten doorvoeren. Overal in Vlaanderen zijn plannen voor een Babytheek. Vorige week nog opende er één in Oostende. We laten jonge ouders kennismaken met ‘gebruik in plaats van bezit’. Zo kunnen ze helpen zorgen voor een klimaatvriendelijke toekomst voor hun kind. De Babytheek neemt ook een sociale functie op, het is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor jonge ouders.’

Heyman: ‘Vergelijk het met een bibliotheek, alleen kan je hier geen boeken maar babyspullen uitlenen. De Babytheek is er voor alle ouders en grootouders en baby’s tot één jaar. Je kunt spullen lenen voor maximaal zes maanden – dit is wel verlengbaar – of voor een kortere termijn. Zo kun je ook producten uittesten en uiteindelijk kiezen voor een product dat goed bij je past (een draagdoek of een draagzak, een wiegje of co-sleeper…). Ecoso (netwerk van kringwinkels) doneerde een groot aantal tweedehands babyspullen en deed een bijdrage voor de inrichting van het lokaal . Ik wil even aanstippen dat men hier niet terecht kan voor kledij of speelgoed. Dankzij een gift van 2 500 euro van tennisvereniging Aartselaar Tennis kan de Babytheek ook nieuwe spullen aanschaffen.’ Babytheek Aartselaar is twee keer per maand open: op de eerste maandag van de maand van 18 uur tot 19u30 en op de derde zaterdag van de maand van 10 uur tot 11u30. Je betaalt een jaarlijkse bijdrage van twintig euro. In de Babytheek zullen ook workshops worden georganiseerd zoals babymassage en draagdoekentraining. Ook mensen van buiten Aartselaar zijn welkom. (EM)

%d bloggers liken dit: