Verkeer loopt helemaal in de war op A12 in Aartselaar, AWV grijpt in

AARTSELAAR – We hadden het er zaterdag nog over in ons weekendinterview met Sophie De Wit (N-VA), burgemeester van Aartselaar. Een conflictvrije lichtenregeling zou de al jarenlang aanslepende chaos op de kruispunten van de A 12 moeten oplossen maar het draaide helemaal anders uit. Nog voor de avondspits besloot het Agentschap Wegen en Verkeer vandaag om de situatie van ’s morgens opnieuw aan te passen.

Zowel in de richting Antwerpen – waar het verkeer al stokte van aan de Rupeltunnel – als de richting Boom stond vanochtend een file van meer dan tien kilometer. Wie vanuit het centrum van de stad vertrok deed er één uur over om het kruispunt van de A12 met de Langlaarsteenweg te bereiken. Sinds vanochtend moesten de wagens er langer aanschuiven. De chaos was niet te overzien. Ook de buurt slibde dicht.

Tussen 2014 en 2016 gebeurden er 97 ongevallen. Meestal ging het om een aanrijding tussen auto’s en vrachtwagens. Vandaar dat een nieuwe afstelling van de verkeerslichten zich opdrong. Verkeer op de zijrijbanen dat linksaf wil, krijgt niet langer tegelijkertijd groen met verkeer op de A12 dat rechtdoor moet. Ook verkeer uit de zijstraten moet wachten . Links-afslaand verkeer uit de zijstraten en overstekende voetgangers en fietsers hebben niet meer tegelijkertijd groen.

De nieuwe regeling ging afgelopen zaterdag in aan twee kruispunten. Volgend weekend volgen de drie andere. Vandaag liep het echter grondig mis. Jef Schoenmaekers van Agentschap Wegen en Verkeer: ‘We wisten dat het verkeer op de A12 hierdoor langer zou moeten stilstaan. We hebben ook moeten vaststellen dat er, bij groen licht, te weinig wagens konden doorrijden. Vandaar dat we onmiddellijk hebben ingegrepen. Nu krijgt het verkeer op de A 12 langer – letterlijk – het licht op groen.’ ’s Avonds stond er opnieuw een file vanop het viaduct in Wilrijk tot in Aartselaar. In de andere richting verliep het verkeer vlotter maar het zorgde uiteraard wel voor langere files in de zijstraten.

Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum: ‘Wij hopen dat de bijsturing van de regeling van de verkeerslichten de situatie zal verbeteren. Vanochtend ontstonden er kleppers van files. Of die files nu verminderen, zal pas over enkele dagen blijken.’ (EM)