Verwarmingscoaches komen gratis bij je langs in de Zuidrand

MORTSEL – Weet je niet hoe je je binnentemperatuur best regelt? Wil je eens horen van een specialist hoe je zonder kou te lijden kan besparen op je energiefactuur? Vraag dan een huisbezoek aan en één van de verwarmingscoaches komt langs om samen met jou je thermostaat in te stellen en je advies op maat te geven. De coaches zijn actief in 36 gemeenten. De teller staat op dit moment op 247 aanvragen.

Iedereen mag en kan een huisbezoek van de verwarmingscoach vragen. De coaches controleren de temperatuur in je leefruimtes, of er ergens warmte onnodig ontsnapt en of de thermostaat wel optimaal geplaatst en ingesteld is. Soms passen de coaches meteen praktische zaken aan. Is de woning slecht geïsoleerd, de thermostaat te ingewikkeld of de verwarmingsinstallatie niet in orde, dan verwijzen ze je verder door. Een bezoek van een verwarmingscoach van de provincie Antwerpen is volledig gratis. Alle coaches kregen een stevige opleiding in het centrum voor Duurzaam Bouwen en Wonen Kamp C in Westerlo. Ze zijn onder meer actief in Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel en Wilrijk.

Aartselaar ontbreekt in het rijtje. Dit wil niet zeggen dat de inwoners er op hun honger moeten blijven zitten. Zij kunnen ook een huisbezoek aanvragen. De verwarmingscoaches van de buurgemeenten kijken dan in hun planning of ze die aanvragen erbij kunnen nemen. Vincent de Longueiville vertelt over zijn verwarmingscoach Raf Van Den Kinschot: ‘Het heeft ons enorm geholpen om inzicht te krijgen in ons energieverbruik en de werking van onze thermostaat. De manier waarop Raf dat doet is fantastisch: heel duidelijk, in mensentaal en supervriendelijk. Wij zijn heel enthousiast. Een echte aanrader dus.’

Twee coaches die actief zijn in onze regio zijn Peter Boumans (coach voor Boechout en Edegem- tweede van links onderaan op de foto) en Björn Pribil (Mortsel – links onderaan). Björn werkte lange tijd als verwarmingsinstallateur. Nu hij tijdens de werkuren in een andere sector aan de slag is blijft zuinig verwarmen en andere mensen helpen zijn ‘dada’. ‘Ik merk bij een huisbezoek dat er vooral heel wat vragen zijn over de werking van een thermostatische kraan op een radiator en dat in combinatie met een kamerthermostaat. De verwarmingscoach is gratis, dus waarom zou je hem niet laten langskomen? Misschien valt er wel 160 tot 200 euro te rapen door iets kleins dat je niet weet.’

Heel wat mensen zijn verwonderd dat ze door verluchten kunnen besparen. De meeste installateurs merken dat de thermostaat die ’s nachts wordt ingesteld vaak veel te hoog staat.

Gedeputeerde Jan De Haes (N-VA): ‘Als iedereen in onze provincie zijn of haar verwarming correct instelt of een graad lager zet, kunnen we samen zo’n 400 000 ton minder CO2 uitstoten. En daar vaart ons klimaat wel bij. Daarnaast is het ook financieel voordelig, want het gaat over een besparing van gemiddeld 165 euro per stookseizoen per huishouden.’ Benieuwd naar andere manieren om je CO2-uitstoot te verlagen? Neem dan een kijkje op www.deklimaatstrijd.be of www.vriendvan.be. Daar kan je de bezoeken aanvragen en vind je nog heel wat andere acties en inspiratie. (EM/Foto Provincie Antwerpen)

%d bloggers liken dit: