Victory Hockey Club uit Edegem beschikt over tweede nieuw waterveld

EDEGEM – Bijna een halfjaar nadat de eerste fase van het MasterPitch project van Royal Victory Hockey Club werd verwezenlijkt – de aanleg van het HAVN waterveld – werd afgelopen zondag een tweede soortgelijk terrein ingehuldigd: het THUY veld, genoemd naar de gelijknamige autosponsor, dat het oude zandveld vervangt.

MasterPitch is een investeringsprogramma waarmee Victory haar eeuwfeestviering luister wil bijzetten. Het bestaat uit drie fasen. De derde fase is de bouw van een nieuw clubhuis, die een aanvang moet nemen in februari. Het A-veld is een kopie van het terrein waarop de Olympische finale van Rio is gespeeld. Dat biedt zo zijn voordelen. De Canadese nationale vrouwenploeg koos de faciliteiten aan het Kattenbroek uit als basis voor het Europees winterseizoen.

Stijn De Preter, verantwoordelijke communicatie: ‘ Bij onze vrouwenploeg spelen dit seizoen vier Canadese internationals (Dani Hennig, Hannah Haughn, Maddie Seco en Kaitlyn Williams) en topspeelsters uit Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Argentinië. Ze vullen onze eigen, door de club opgeleide, speelsters aan waardoor we flink zijn vertegenwoordigd bij de nationale jeugdploegen en de Red Panthers, het nationale elftal. De speelsters van de Canadese nationale ploeg spelen bij verschillende clubs in België en Nederland. Elke maandagnamiddag, dinsdag en woensdagvoormiddag komen de Canadese geselecteerden samen om zich onder leiding van de coach van het ‘Wolf Pack’, Giles Bonnet, voor te bereiden op kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. De faciliteiten bij Victory zijn daar ideaal voor. Daarbij komt dat de club centraal is gelegen voor de speelsters. Voor ons is de keuze van de Canadese nationale ploeg een bevestiging dat de grootste hockeyfamilie van Vlaanderen ook op gebied van topsport op de juiste weg is. Bij Victory is elke speler of speelster belangrijk, maar we zijn trots op deze internationale erkenning voor ons ambitieus topsportproject. Onze jeugdopleiding behoort al bij de beste van het land.’

De mannenploeg speelt een échelon lager maar ook hier zijn er ambities. ‘Onze Portugese coach, die eveneens aan het hoofd staat van de nationale ploeg van zijn land, heeft een aantal landgenoten van hem, alsook een paar Argentijnse hockeyers in zijn team. Intussen is Victory uitgegroeid tot de club met het grootste aantal aangesloten leden bij de Belgische Hockeybond. In principe hebben we een capaciteit van 1 800 leden maar er zijn nu al leeftijdsgroepen waarvoor we mensen moeten weigeren omdat het werkbaar moet blijven.’

Volgend jaar vormt de accommodatie van Victory ook (gedeeltelijk) het decor van het EK para-hockey dat gelijktijdig met het Europees kampioenschap voor valide mannen en vrouwen van vrijdag 16 tot en met zondag 25 augustus zal worden georganiseerd op de terreinen van de Wilrijkse Plein. Een aantal voorrondewedstrijden op maandag en dinsdag worden echter in Edegem gespeeld. De Preter: ‘Wij hebben G-sport eigenlijk gelanceerd in dit land.  Elke woensdagnamiddag is er training. Dat is altijd een hele belevenis.’ Het MasterPitch-project kwam tot stand met de medewerking van de andere sportclubs in de sportzone Kattenbroek (Ik Dien, Olve en Ter Eiken), de gemeente Edegem, de Vlaamse overheid – die een subsidie toekende van één miljoen euro –  en de vele vrijwilligers van Victory. Het waren dan ook burgemeester Koen Metsu en minister Philippe Muyters (beiden N-VA) die het nieuwe veld inhuldigden. (EM)