Vier gemeente willen verkeersveilige gemeente worden

BORSBEEK/HOVE/EDEGEM/KONTICH – Gisterenmiddag werd in de Stadsschouwburg in Antwerpen het project Verkeersveilige gemeente 2018 in de Provincie Antwerpen voorgesteld  in aanwezigheid van Gouverneur Cathy Berx en gedeputeerde Luk Lemmens.

Tot eind januari van dit jaar kregen alle gemeenten uit de provincie de tijd om zich kandidaat te stellen. De reacties waren erg positief. Maar liefst 40 gemeenten stelden zich kandidaat. En daar werden nu 16 gemeenten uit geselecteerd op basis van de ongevallencijfers van de laatste jaren bij hun politiezones. “In onze zuidrand van Antwerpen gaat het hier over de gemeenten Borsbeek, Edegem, Hove, en Kontich,” zegt gedupeerde voor ondermeer Mobiliteit bij onze provincie Dhr Luk Lemmens.

Deze gemeenten gaan vanaf eind maart als eerste van start met hun kosteloze begeleidingstraject. Ze tekenden hun SAVE charter bij de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en Ouders van Verongelukte kinderen vzw (OVK) die aan de basis liggen van dit SAVE actieplan gebaseerd op 7 algemene doelstellingen. Vervolgens zijn de gemeenten aan zet om die verkeersveiligheidsacties succesvol uit te voeren. Slagen ze daarin, dan behalen ze het SAVE-label. In een derde en laatste fase begeleiden de dienst Mobiliteit van de provincie Antwerpen en de Federale Diensten van de Gouverneur gemeenten intensief bij de verdere concrete uitwerking van de verkeersveiligheidsacties. De focus ligt dan zeer bewust en uitgesproken op meetbare resultaten en effecten.

Gemeenten die hoog mikken, kunnen het ZERO-label halen. In totaal zijn er drie ZERO-deellabels te verwerven. Het project Verkeersveilige gemeente voorziet niet in harde deadlines.  Gemeenten werken dus op eigen tempo hun project Verkeersveilige gemeente af. Het project voorziet wel in een duidelijke en gedeelde doelstelling: ZERO doden en zwaargewonden in en door het verkeer. En voor de 3 te behalen ZERO deellabels komen in onze Zuidrandregio dus nog 4 gemeenten dit jaar in aanmerking. En dat zijn de gemeenten Borsbeek, Edegem, Hove, en Kontich. Of ze dit alles ook binnenhalen zal de toekomst moeten uitwijzen. We houden jullie op de hoogte.