Vijverhof in Boechout moet een troefkaart worden voor biodiversiteit

BOECHOUT – De gemeenteraad van Boechout keurde maandag het parkbeheerplan Vijverhof met openbare wandelwegen goed. Met de opmaak van dit parkbeheerplan en de goedkeuring van de openbare wegen in het domein Vijverhof wordt aan belangrijke voorwaarden uit het Ruimtelijk Uitvoeringsplan voldaan.

Het RUP Vijverhof werd definitief goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 september 2016 (publicatie in het Belgisch Staatsblad op 17 november 2016). Het gemeentebestuur koppelde aan de goedkeuring van het RUP Vijverhof steeds twee belangrijke voorwaarden: het park moet voor het publiek toegankelijk zijn en een parkbeheerplan moet ervoor zorgen dat het park in al zijn fauna en flora opleeft.

Het parkbeheerplan omvat de omschrijving over de her-aanleg, de bestendiging en het onderhoud van de vijver in zijn historisch kader met een gezonde, blijvende waterspiegel en bijhorende fauna en flora. Ook zijn er bepalingen betreffende het onderhoud van het publieke gedeelte. Daarnaast wordt er voorzien in een publieke doorgang vanaf de Alexander Franckstraat via het bruggetje over de vijver naar het achterliggende Biesbesbos. Het wandelpad op het domein zelf blijft toegankelijk voor het publiek. Schepen Kriss Swaegers (Groen/Gangmaker): ‘We wensten vooral de aanwezige authentieke natuurelementen op het perceel te behouden en te versterken. Omdat dit uiteindelijk een publiek toegankelijk park wordt, is het esthetische aspect zeker ook belangrijk. We legden bovendien als voorwaarden op dat de parkstructuur met paden en de vijver behouden blijft en dat ook niet-bewoners het park moeten kunnen doorwandelen.’

Door de juiste plantenkeuze en een gepast beheer, wordt een eindbeeld nagestreefd met een hoge natuurwaarde, dat bevorderlijk is voor de vitaliteit van de aanwezige bomen, en tegelijkertijd ook visueel aantrekkelijk en onderhoudsvriendelijk. Alle bomen werden geïnventariseerd en per boom werd, indien nodig, een actieplan opgemaakt. In totaal worden er 48 hoogstammige bomen gerooid omdat ze zich te dicht bij of in de bouwzone bevinden. Er komen op een andere plek in het park 48 nieuwe inheemse (indien beschikbaar autochtone) hoogstambomen. Swaegers: ‘Een bloemrijk grasland met inheemse bloeiende vaste planten zal de biodiversiteit ten goede komen.’ De eigenaars blijven na de overdracht van het publiek toegankelijke parkgedeelte gedurende vier jaar verantwoordelijk voor het nieuwe, aangeplante plantgoed.

Het Vijverhof (foto Vijverhof Boechout) langsheen de Alexander Franckstraat werd in 1901 opgetrokken als een landhuis. In 1935 werd het pand aangekocht door Sint Mathildis om het vervolgens in te richten als tehuis voor zieken op rust. Rond die tijd werd ook de kapel aan de zuidkant bijgebouwd. Enkele decennia later werd er aan de noordkant een nieuwe vleugel opgetrokken. Vanaf 1982 werd het pand gebruikt als klooster. In 2013 werd het door de zusters verlaten. In 2014 werd het klooster aangekocht door de Boechoutse families Merckx en Van Puyvelde, met het oog op een woonproject.

Burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout & Vremde): ‘Eens het parkbeheerplan is uitgevoerd en het park is opengesteld voor het publiek groeit de aaneengesloten, groene publieke ruimte, met het speelbos en het recent gehuurde parkperceel van de familie Van Der Auwera, uit tot zes hectare.’ (EM)

%d bloggers liken dit: