Vlaanderen Feest in Mortsel van zaterdag tot en met woensdag

MORTSEL – Wat hebben ijsjes, Geena Lisa, een ontbijt in openlucht, ‘Zannemie en de bende’, ‘Paella en stoverij’ en de film ZOOKS met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht niet veel, maar tijdens Vlaanderen feest wel. Vijf dagen lang kan je in Mortsel feesten ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag op 11 juli.

Op zaterdag 7 juli kan je tussen 10 en 13 uur ontbijten in openlucht op het Stadsplein. Volwassenen betalen tien euro, kinderen twee euro. Je inschrijven kan nog tot morgen donderdag 5 juli via tickets.mortsel.be.

Op zondag 8 juli volgt een swingend, speels kinderconcert met de stemmen van Zannemie en Veston. De liedjes zijn soms lief en schattig, af en toe met een stevig rockgehalte maar altijd even vrolijk en leuk. Een optreden geschikt voor kleuters, maar iedereen van 6 tot 99 jaar kan vrolijk meebrullen. De voorstelling is gratis en inschrijven is niet nodig. Ze vindt plaats om 15 uur in de Mark Liebrecht Schouwburg.

Dezelfde dag en op dezelfde locatie, maar dan ’s avonds om 20 uur wordt de film ‘ZOOks’ van de broers Kristoff en Dimitri Leue getoond. ZOOks is een hedendaags sprookje dat zich afspeelt in een wereld waarin de mens volledig gescheiden leeft van de natuur. Voor de film werd gewerkt met ‘rotoscopie’, een techniek waarbij scènes eerst worden gefilmd met échte acteurs voor green screens, en nadien frame per frame worden geanimeerd aan de hand van zo’n 45 000 unieke 2D tekeningen. In een wereld waarin de mens zich volledig heeft afgewend van de natuur, trekt de tienjarige Robin naar het verboden woud. Daar ontmoet ze Wolf, een verwilderde jongen en de rechtmatige troonopvolger. Robin, Wolf en enkele onverwachte bondgenoten komen terecht in een groot avontuur waarbij ze de balans tussen mens en natuur herstellen. De film duurt anderhalf uur en is gratis te bekijken. Ook hier is vooraf inschrijven niet nodig.

Twee bijzondere Vlaamse zangeressen, Geena Lisa en Kate Ryan, brengen op dinsdag 10 juli om 20 uur in de Mark Liebrecht Schouwburg een muzikaal eerbetoon aan Yasmine en Ann Christy onder de titel ‘De roos diep in mij’. De reeks optredens is een idee van Geena Lisa. Het is ondertussen al negen jaar geleden dat Yasmine overleed. Geena Lisa was een grote fan van haar. Dat ook de liedjes van Ann Christy aan bod komen heeft dan weer te maken met het feit dat het de favoriete zangeres was van haar moeder. Christiane Lenaerts – zoals Ann Christy in werkelijkheid heette – kwam al in 1984 om het leven na een slepende ziekte. Je kan het optreden gratis bijwonen, maar je moet wel een plekje reserveren via tickets.mortsel.be. Moeten de organisatoren duimen dat de Rode Duivels het vrijdag niet halen tegen Brazilië want anders spelen ze net dan hun halve finalewedstrijd op het WK?

Tijdens de wekelijkse markt, op woensdag 11 juli, trakteert het bestuur van Mortsel met een ijsje. ’s Avonds volgt een voordracht van Boudewijn Bouckaert. De professor is emeritus hoogleraar rechten en ‘law and economics’ aan de Ugent. Hij was Vlaams Parlementslid voor LDD en voorzitter van de klassiek-liberale club Nova Civitas en van het Overlegcentrum voor Vlaamse Verenigingen. Vandaag is hij voorzitter van de klassiek-liberale denktank Libera! Hij spreekt over ‘Paëlla en stoverij. Catalonië en Vlaanderen.’ De voordracht begint om 19u30 in zaal ’t Parkske en wordt gevolgd door een receptie. Ook hier is alles gratis. (EM)