Volkssterrenwacht Urania viert 50-jarig bestaan met ‘maanvaart’ op Schelde

HOVE – Naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van Urania én het feit dat de eerste maanlanding 50 jaar geleden plaatsvond, organiseert de volkssterrenwacht op zaterdagavond 20 april een unieke ‘maanvaart’.

Het initiatief tot de oprichting van een volkssterrenwacht in Hove moet worden gezien in de euforie die ontstond eind de jaren zestig, een periode waarin de pioniers van de ruimtevaart baanbrekend werk verrichtten. Op 22 en 29 maart 1969, kort voor de eerste maanlanding, werd een tentoonstelling georganiseerd door de Vereniging Voor Sterrenkunde. Gedurende deze dagen werden op initiatief van pastoor Van Gaal de plannen gesmeed voor de oprichting van een volkssterrenwacht in Hove. Van Gaal wenste met dit initiatief een mogelijkheid tot zinvolle vrijetijdsbesteding en zelfontplooiing aan te bieden.

Urania kan individueel of in groepsverband worden bezocht. Er worden rondleidingen gegeven in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. Sinds 1996 organiseert Urania ook reizen. Men gaat dan in het buitenland op zoek naar heldere sterrenhemels en astronomische verschijnselen zoals een zonsverduistering of poollicht. Men heeft de voorbije jaren heel wat inspanningen geleverd om de huidige gebouwen en installaties zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de nieuwe noden. In de zomer van 1994 werd de Kuttertelescoop grondig gereviseerd. De lokalen werden eveneens helemaal opgefrist en de bibliotheek werd ondergebracht in een grotere ruimte. Er kwam een onthaal en de donkere kamer kreeg een plaats in het atelier.

Op 10 september 1996 werd de vernieuwde waarnemingstoren, getypeerd door een zilverwitte aluminium koepel, ingehuldigd. Op 9 september 1998 werd een bijkomende waarnemingspost, geplaatst in de weertuin, in gebruik genomen. Dit nieuwe observatorium bevat twee telescopen van respectievelijk 25 en 30 centimeter van het Newton-type. Bovendien werd in de waarnemingstoren een 11 inch telescoop gekoppeld aan de Kuttertelescoop. Door deze acties werd de capaciteit aan goed opgestelde grote telescopen meer dan verdrievoudigd.

Urania nodigt alle geïnteresseerden nu uit voor een feestelijke vaart op zaterdagavond 20 april. Om 19u30 wordt er ingescheept op de Flandria 24, waarna het schip koers zet naar de dokken van de Antwerpse haven. Nadat de zon is ondergegaan, verschijnt de planeet Mars aan de avondhemel. Omstreeks 22u30 komt de bijna-volle maan boven de horizon, wat garant staat voor een feeëriek zicht. Tijdens de vaart ontdekken de deelnemers de sterrenhemel vanop één van de twee buitendekken, en tonen de Urania-gidsen hen de sterrenbeelden die op dat moment zichtbaar zijn. Op het voordek van het schip staat de mobiele koepel met Urania’s fulldome planetariumshow opgesteld, en Uraniagids Roger trakteert de deelnemers op een boeiende causerie over de maan. Rond 23u30 meert het schip terug aan.

De prijs voor de vaart, voordracht en planetariumshow is 39 euro. Vaart, voordracht, planetariumshow en open bar met hapjes en drankjes kosten 59 euro. Plaats van afspraak is de Londenbrug aan het Kattendijkdok (aan de Oostkaai). Inschrijven kan door te bellen naar 03/455 24 93, of een email te sturen naar info@urania.be. Bij veel wind of regen kan het mobiel planetarium niet worden opgesteld uit veiligheidsredenen. (EM/ Foto Urania)

%d bloggers liken dit: