VZW Pegode uit Kontich heeft nieuw dagcentrum en polyvalente ruimte

KONTICH – Vzw Pegode, die ondersteuning op maat biedt aan personen met een beperking, vierde de legging van de eerste gevelsteen voor haar nieuwe polyvalente dagcentrum in de Ferdinand Maesstraat. Dat deden ze met de overhandiging van een cheque van bouwpartner Dhulst’. De aannemer uit Lier kon 5 615 euro doneren na een geldinzamelactie eind april. Tevens was er een eerste info- en kijkmoment voor Pegode-cliënten en familie, vaste medewerkers, vrijwilligers en buurtbewoners.

Het nagelnieuwe dagcentrum van vzw Pegode Kontich is met 1 100 vierkante meter gelijkvloerse oppervlakte ruimer en toegankelijker dan haar vorige locatie. Bovendien zal het dagcentrum een ruim uitgeruste polyvalente ruimte ter beschikking stellen van haar buurtbewoners. Voorafgaand aan het werfbezoek plaatste Sophie D’Hulst, CEO van de gelijknamige firma, de ceremoniële eerste gevelsteen en overhandigde zij vzw Pegode een cheque van 5 615 euro in aanwezigheid van burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA). Ook de KWB van Merchtem doneerde een tweede cheque van 5 000 euro aan Pegode-coördinator Rik Clauws.

Met dit nieuwe dagcentrum wil vzw Pegode niet alleen aan duurzame buurtvervlechting doen, ze wil mensen met een beperking de mogelijkheid bieden om zelfstandig in de samenleving te staan en daarbij zelf keuzes te maken. Pegode-cliënten groeien hier in hun eigenwaarde dankzij een hecht sociaal netwerk met een uitgelezen dag-structuur. Zo staan onder meer paardrijden, fietsen, breien en tuinieren op het programma. Vanuit hun nieuwe keuken zullen cliënten verse soep verkopen en rondbrengen in bakfietsen. Pegode Kontich heeft ook een kaarsenatelier, een uitgerust PC lokaal en met het eigen online radiostation Radio On Wheels kunnen cliënten naar hartenlust hun favoriete plaatjes draaien.

Rik Clauws: ‘Het wordt een moderne, dubbel zo grote accommodatie met meer comfort en veiligheid. Bovendien zitten we dicht bij de plaatselijke gemeenschap en toch pal in een groene omgeving. ‘s Avonds en in het weekend zal deze nieuwe thuishaven voor onze cliënten als multifunctionele zaal fungeren voor plaatselijke verenigingen en buurtbewoners.’ De polyvalente zaal is dan ook ruim, heeft meerdere ingangen en is op-deelbaar dankzij grote schuifwanden. Het nieuwe, energiezuinig gebouwde dagcentrum in Kontich, wordt 1 december opgeleverd door bouwpartner Dhulst’. Mits nog aanpassingen voor extra toegankelijkheid zoals toiletbeugels en plafondliften zal Pegode haar nieuwe locatie begin 2019 in gebruik nemen.

Pegode investeert in deskundigheid, creativiteit en engagement van medewerkers. Het is een netwerk van duurzaam verbonden projecten die ondersteuning bieden op maat aan personen met een beperking. Bij Pegode heeft de cliënt de regie over zijn eigen leven. Men werkt actief mee aan een samenleving waar iedereen bij hoort. Zij bieden naast dagbesteding ook verschillende woonvormen voor aan hun cliënten. Er wordt voortdurend geïnvesteerd voor het bijsturen van de deskundigheid, de creativiteit en het engagement van de medewerkers. Het nieuwe dagcentrum is een samenwerking tussen Pegode, het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, architectenbureau Enofstudio en aannemer Dhulst’ uit Lier. (EM)

%d bloggers liken dit: