Waarom het leidingwater in de Antwerpse Zuidrand stinkt en slecht smaakt

ANTWERPEN – De Antwerpse Watermaatschappij Water-link heeft een probleem met het leidingwater. Op verscheidene facebook-pagina’s klagen inwoners van Antwerpen stad en Zuid, Wilrijk, Hoboken, Berchem, Borgerhout, Linkeroever, Edegem, Hove, Mortsel en Zwijndrecht over de geur en de smaak van het drinkwater, dat wordt aangeboden door Water-Link. PIDPA levert dan weer water dat afkomstig is van Water-Link in Kontich en Boechout.

Johan Cornelis van Water-link weet wat er scheelt. ‘We hebben te maken met een natuurlijk fenomeen. Er is een algenbloei – meer bepaald: cryptomonas, dit is een micro-alg die kan groeien bij lage temperaturen. – in het Albertkanaal, de bron waaruit wij drinkwater maken. Algen worden geneutraliseerd in onze zuiveringseenheden, maar niet helemaal verwijderd. Deze organische reststoffen zijn onschadelijk. Het water blijft perfect drinkbaar en voldoet aan alle wettelijke normen.’

Kraantjeswater is een gezonde dorstlesser. Een glas fris kraantjeswater bevat geen vet, suiker, cholesterol, kleurstoffen of cafeïne maar wel calcium en magnesium, mineralen die ons lichaam nodig heeft. Bovendien wordt geen enkel voedingsproduct zo streng en veelvuldig gecontroleerd als leidingwater.

Water-link is het integraal waterbedrijf van Antwerpen en zeven gemeenten in de stadsregio. Water-link staat via haar dochter rio-link in voor het gemeentelijk rioolbeheer in tien steden en gemeenten. Het water uit de Maas en het Albertkanaal wordt in de productiecentra gefilterd tot zuiver drinkwater dat voldoet aan alle door de overheid opgelegde normen. Dagelijks worden er tests uitgevoerd in elk stadium van de verwerking.

Johan Cornelis: ‘We verwachten dat de groei van deze algen – afhankelijk van de weersomstandigheden – enige tijd zal aanhouden. We bekijken momenteel welke aanpassingen in het zuiveringsproces mogelijk zijn om de overlast te minimaliseren.’ (EM/Foto Water-Link)

%d bloggers liken dit: