Wannes Van de Velde wordt herdacht met expo, wandeling, podcast en muziek

Aanstaande donderdag zou Wannes Van de Velde 84 jaar geworden zijn. Reden voor museum Vleeshuis om deze veelzijdige Antwerpse kunstenaar uit zijn ‘schrijfkot’ te trekken, zoals Wannes zijn werkkamer noemde die sinds enige tijd in het museum terug te vinden is. Museum Vleeshuis maakt er een themajaar van met een focusexpo en een digitale expo, een wandeling doorheen de Vleeshuiswijk, een podcast en een muzikaal aanbod.

Vanaf mei kan je deelnemen aan een ‘Wannes Van de Velde’-wandeling. Wannes bracht zijn eerste levensjaren door in de Vleeshuiswijk, eerst in de Zirkstraat en later boven café Cecile, aan de Oude Beurs, tijdens de oorlogsjaren. De gids vertelt het verhaal van de veelkleurige, bedrijvige havenwijk waar Wannes opgroeide en illustreert de halteplaatsen met een lied dat Wannes schreef en vertolkte. De wandeling gaat verder in Museum Vleeshuis, waar de deelnemers eerst kennismaken met de oude instrumenten die Wannes bespeelde (zoals de doedelzak) en vervolgens bezoeken ze de focusexpo Het Lied van de Neus: Wannes en de Poesje. De wandeling eindigt in het schrijfkot van Wannes Van de Velde op de eerste verdieping. Meer info: https://www.museumvleeshuis.be/nl/pagina/thuis-bij-wannes-van-de-velde-van-vleeshuisbuurt-tot-schrijfkot

Vanaf het einde van de negentiende tot ver in de twintigste eeuw was het Poesjetheater van de Repenstraat, naast het Vleeshuis, het belangrijkste poppentheater in zijn soort. In 1966 liet Wannes Van de Velde er zich door inspireren voor Het lied van de Neus, een protestlied waarin de populairste poesjepop, De Neus, over de afbraak van de Vleeshuiswijk zingt. Later creëerde Wannes zijn eigen poppentheater: hij maakte de poppen, schreef de teksten en de muziek en voerde de stukken mee uit. In de focuspresentatie in de Schatkamer presenteert het museum een selectie van Wannes’ poesjepoppen, ontwerptekeningen, decorstukken en teksten. Iedereen kan Wannes’ schrijfkot digitaal bezoeken via Google Arts & Culture.

In het najaar staat Wannes Van de Velde centraal tijdens de Woensdagklankenconcerten. De concerten belichten de veelzijdigheid van Wannes als muzikant en componist en laten verschillende genres aan bod komen zoals flamenco, oude volksliederen en luitmuziek, eigen composities, jazz en rebetika. Verwacht je aan optredens van Jokke Schreurs Quartet, Ann Heynen en Michel Gillian, Marc Hauman met het koor Water en Wijn, en Lucas Van den Eynde. Meer info: https://www.museumvleeshuis.be/nl/pagina/woensdagklanken-het-spoor-van-wannes-van-de-velde

Samen met Radio 1 maakte Museum Vleeshuis de podcast Wannes. Verschillende bekende artiesten en schrijvers vertellen over Wannes’ muzikale erfenis, zijn jeugd, zijn taalgebruik en over Wannes als kunstenaar en inspirator voor velen. Je kan het vanaf zaterdag beluisteren via www.radio1.be, www.museumvleeshuis.be, en de gewone podcastkanalen. Bovendien is het live concert Simply Wannes te beluisteren via de website van Museum Vleeshuis. Zanger Kevin Van Staeyen, luitiste Sofie Vanden Eynde en gitarist Peter Verhelst lieten zich inspireren door de luitboeken in de werkkamer van Wanne. Beluister de liederen van Wannes via https://open.spotify.com/playlist/1FhbUsN4mQcddF3NB0NpK3?si=cN1GKaa1QwqG28oZhUknag&nd=1. (Antwerps Persbureau/ Foto Museum Vleeshuis)

.

%d bloggers liken dit: