Wasberen voelen zich goed in Duffel

“Wasbeer gespot in Duffel”, u las het de afgelopen maanden waarschijnlijk wel vaker. Het exotische roofdier duikt sinds eind vorig jaar geregeld op in de buurt van de Waarloossteenweg. Waar de dieren vandaan komen, is onbekend. Maar het is duidelijk dat ze zich intussen voortplanten.

Wasberen komen oorspronkelijk uit Amerika en Noord-Europa, maar sinds de Tweede Wereldoorlog duiken ze steeds vaker op in België. In eerste instantie ging het om populaties in Wallonië, maar intussen zijn er ook verschillende plekken in Vlaanderen waar de dieren graag vertoeven. Eén van die pleisterplekken is Duffel, en dan heel precies het landelijke gebied tussen de Waarloossteenweg en de Rechtstraat, ten westen van de brandweerkazerne en de spoorlijn.

Waar de wasberen precies vandaan komen, blijft voorlopig een raadsel, al wordt er gefluisterd dat een dierenhandelaar in de buurt mogelijk aan de oorzaak ligt.
“We kunnen niets bewijzen, maar het is voor veel mensen de enige logische verklaring”, zeggen twee buurtbewoonsters. “Men verkoopt daar verschillende soorten dieren. Vooral vogels, maar we hebben er ook al kangoeroes gezien. Soms zijn er exotische dieren bij, dus misschien zijn er ooit wel wasberen ontsnapt.”

Sinds 2009 is het verboden om wasberen te houden in België. Natuurpunt roept op om elke waarneming te melden via www.waarnemingen.be.

%d bloggers liken dit: