Wilrijk loodst gezinnen langs de meest bij-vriendelijke plekjes van het district

WILRIJK – Wilrijk heeft heel wat natuur, wat ook bijen ten goede komt. Het district bracht de meest bij-vriendelijke groene plekjes samen in een leuke wandelroute voor gezinnen. Gids van dienst is stripbij WiBi.

WiBi is een op-en-top Wilrijkse bij die een hele reeks groene plekjes toont tijdens ‘Op stap met WiBi’, een wandeling van ongeveer vijf kilometer. Die loopt onder meer langs de bloementuin op de Bist, de plukboomgaard aan de Wilsonweg en het bijenhotel in het Park van Eden: stuk voor stuk plekken die de bijen meer kans geven om te overleven. Onderweg zijn er ook heel wat speel- en picknickplekjes, wat de wandeling bijzonder geschikt maakt voor gezinnen. Het is een vrije wandeling die wanneer dan ook kan maken.

Wie op stap wil met WiBi, kan de gratis wandelkaart afhalen in het Wilrijkse districtshuis (Bist 1) of op de jeugddienst (Heistraat 34a) maar het kan ook via de smartphone. Op de negen stopplaatsen van de wandelroute bevinden zich een QR-code en een infozuil met een korte uitleg over wat op deze locatie juist te zien is. Als wandelaars de QR-code scannen met hun smartphone, komen ze terecht op een webpagina met meer uitleg en een routebeschrijving naar de volgende locatie. Enkele locaties waar infozuilen van ‘Op stap met WiBi’ staan zijn • de bloementuin met bijenhotel op de Bist, het Dokter Donnyplein, het wandel- en loopparcours naast de gracht van Fort 6 (toegang via de Edegemsesteenweg) en het bijenhotel in het Park van Eden (toegang via de Kleine Doornstraat).

Aan ‘Op stap met WiBi’ is een wedstrijd verbonden die loopt tot 1 oktober. Op elke stopplaats heeft WiBi een letter verborgen. Wie alle letters verzamelt, kan daarmee een woord vormen dat verband houdt met het thema van de wandelingen. Deelnemers kunnen de oplossing, ingevuld op het deelnameformulier, afgeven op het districtshuis of bij de jeugddienst. Uit alle juiste inzendingen worden vervolgens tien winnaars uitgeloot, die een Wilrijks geschenkpakket ontvangen. Districtsschepen Hans Ides (CD&V): ‘Met de bijenwandeling willen we het grote belang van bijen voor de samenleving nog eens extra in de verf zetten en tegelijkertijd een fijne gezinsuitstap aanbieden. Doordat er in een verstedelijkte omgeving zoveel tuintjes, balkonnetjes en lanen met bomen zijn, is er een enorme diversiteit aan bloemen en dat maakt het zo ideaal voor bijen. Met een bloempot op het balkon waarin je zorgt dat er altijd iets bloeit, help je de bij dus al. Onze Wilrijkse imkers geven alvast het voorbeeld. Je leert er alles over door onze wandeling uit te proberen.’ Meer info op www.wilrijk.be, zoekterm wibi. (EM)