Wilrijk viert vier dagen feest naar aanleiding van 127ste jaarmarkt

WILRIJK – Op maandag 13 augustus haalt Wilrijk alles uit de kast tijdens de 127ste jaarmarkt. In het centrum van het Geitendorp vinden die dag onder meer vee-tentoonstellingen, twee wielerwedstrijden, vuurwerk en tal van optredens plaats. Ook tijdens het voorafgaande weekend valt er heel wat te beleven op en rond de Bist.

De jaarmarkt is het traditionele hoogtepunt op de Wilrijkse kalender. De feestelijkheden spreiden zich uit over het volledige weekend van 10 tot en met 12 augustus, met de jaarmarktdag op maandag 13 augustus als apotheose. De zomerkermis loopt van zaterdag 4 augustus tot en met dinsdag 14 augustus, dagelijks van 14 tot 22 uur. Tijdens de jaarmarkt en het voorafgaande weekend blijven de kramen open tot middernacht. Tijdens die periode zijn ook verschillende straten in het centrum afgesloten voor alle verkeer.

Er worden tal van tentoonstellingen gehouden in het centrum van Wilrijk van onder meer schilders-verenigingen, aquariumhouders en oldtimerclubs. In het districtshuis wordt werk getoond van de Koninklijke Sint-Lukasgilde en Lieve Matthys, die vorig jaar de wedstrijd van het Schildersateljee won. Ook de rommelmarkten zijn zeker een bezoekje waard voor koopjesjagers. Wilrijk verwelkomt op zondag 12 augustus artiesten als Sabien Thiels en Garry Hagger. Zij warmen het publiek op voor het grote meezingfeest ‘Swinging Bist’.

In de feesttent op de Bist is er op vrijdag een oldies-avond met DJ en op zaterdag ‘Studio 54-muziek’. Wie het meer heeft voor stevige rock, kan even verderop in het Steytelinckpark terecht. Daar vindt op vrijdag 10 en zaterdag 11 augustus het gratis festival Willrock plaats met onder meer Antwerp Gipsy Ska Orkestra, Fleddy Melculy en The Clement Peerens Explosition.

De vee-tentoonstellingen blijven het kloppende hart van de jaarmarkt. Op maandag 13 augustus, tussen 9u30 en 12 uur, wordt het centrum van het district ingenomen door honderden landbouwpaarden, runderen en tal van andere diersoorten. Uiteraard kunnen ook de iconische geitjes niet ontbreken. Vooral voor kinderen blijft de ontmoeting met deze dieren een onvergetelijke ervaring. De Trottinettenkoers stamt uit de jaren 1930 en is dus een brok nostalgie. Ook dit jaar kunnen kinderen én volwassenen het op maandagmiddag vanaf 13 uur tegen elkaar opnemen op steps (trottinetten) op een gesloten parcours op de Bist. Hierbij vallen prijzen te winnen. Deelnemen is gratis. Op dezelfde dag bekampen wielerprofs elkaar vanaf 19 uur in een race van 100 kilometer achter dernymotoren. Het volledige deelnemersveld wordt nog bekend gemaakt, maar wielerfans mogen alvast Dylan Teuns, Jelle Vanendert, Iljo Keisse, Moreno De Pauw en ex-nationaal kampioen Jürgen Roelandts aan de start verwachten. Het parcours loopt over de vernieuwde Kleinesteenweg. Eerder op de dag, om 15 uur, vindt een internationale wielerwedstrijd plaats voor Vrouwen Elite uit binnen- en buitenland.

Get Ready! is de muzikale headliner van de jaarmarkt. De legendarische boys-band treedt op om 22u30. Eerder op de dag is er ook muziek van Yves Segers en Les Copines, de meidengroep van Isabelle A en Ianthe Tavernier (uit ‘De Buurtpolitie’).  Om 22u30 sluit het traditionele vuurwerk de festiviteiten af. Meer info en inschrijven voor de Trottinettenkoers via www.wilrijk.be. (EM)

%d bloggers liken dit: