Zes bibliotheken uit de Zuidrand zijn Vlaams EBS-systeem te vlug af

BOECHOUT – Vanaf 1 februari biedt Bibkwintet een gezamenlijk lidmaatschap en gebruikersreglement aan. Door lid te zijn of te worden van één van de zes Bibkwintet bibliotheken (Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel) ben je automatisch ook lid van de vijf andere. Zo krijg je toegang tot een collectie van ruim 275 000 boeken, strips, magazines, cd’s, films,…

Samen zijn de zes bibliotheken goed voor 144 openingsuren. Zeven dagen op zeven kan je in minstens één van de bibs terecht. Overal zullen dezelfde regels, tarieven en uitleenperiodes worden gehanteerd. De diverse bibliotheken bundelen hun enthousiasme voor literatuur, educatie, informatie en ontspanning. Samen vormen zij de interlokale vereniging ‘Bibkwintet’, sinds 2004 een gevestigde waarde in het bibliotheeklandschap. Bibkwintet werd opgestart door de vijf gemeenten (vandaar ‘kwintet’ in de naam). Mortsel kwam er twee jaar geleden bij. Met dit regionaal samenwerkingsverband bouwt Bibkwintet aan de bibliotheek van de toekomst. Men organiseert verschillende projecten voor diverse doelgroepen en werkt samen rond collectievorming.

Bibkwintet kocht een collectie grote-letter- en luisterboeken aan. In elk van de zes bibliotheken vind je een deel van die collectie terug. Jaarlijks wisselt men uit. Dan worden ook de nieuwe materialen in de verzameling opgenomen. Tine Van de Looverbosch, diensthoofd van de Boechoutse bibliotheek: ‘We werken al tien jaar samen en organiseren projecten, lezingen en delen speciale collecties. Dit was dus een logische volgende stap. www. bibkwintet.bibliotheek.be geeft je toegang tot de catalogi van alle zes bibliotheken. Dat is handig wanneer je op zoek bent naar een werk dat in je eigen bib niet vindbaar of uitgeleend is.’

Wanneer je (actief) lid bent van één van de zes Bibkwintet bibliotheken en graag ook in één of meerdere van de vijf andere bibliotheken wil gaan lenen, vraag dan je Bibkwintet lidkaart aan in de bib waar je al lid bent. Met dat kaartje bewijs je in de andere bibliotheken dat je je lidgeld hebt betaald. Je hoeft dan in de andere bibliotheken geen lidgeld meer te betalen. Ze zullen je nog wel inschrijven en eventueel een lenerspas geven.

Wie nu lid wil worden schrijft zich in bij de balie van één van de bibliotheken. Daarvoor breng je best je identiteitsbewijs mee. Je ontvangt van de bib een lenerspas of gebruikt je eID als lenerspas. Ben je jonger dan achttien jaar dan ben je gratis lid van de bibliotheek. Ben je ouder dan achttien jaar dan betaal je vijf euro lidgeld per jaar. Kom je in aanmerking voor een sociaal tarief? Dan kan je lid worden van Bibkwintet voor één euro per jaar. Meer info krijg je in de bib.

Schepen Gerda Lambrecht (N-VA) van Hove: ‘Wij zijn eigenlijk vooruit op onze tijd. Vlaanderen is volop bezig met de installatie van het Eengemaakt Bibliotheeksysteem (EBS). Dat moet de samenwerking tussen bibliotheken vergemakkelijken en moet voor de bezoekers ook zorgen voor een ‘performant uitleensysteem’. De provincie Antwerpen komt pas in 2021 aan de beurt. Wij hebben met Bibkwintet zolang niet willen wachten.’ (EM)

%d bloggers liken dit: