Zes ziekenhuizen waaronder UZA gaan samenwerken onder de naam Helix

EDEGEM – De ziekenhuizen UZA (Edegem), AZ Klina (Brasschaat), AZ Monica (Deurne), AZ Sint-Jozef (Malle), AZ Heilige Familie (Rumst) en AZ Sint-Jozef (Willebroek) hebben het afgelopen jaar intensief gewerkt aan het opzetten van een netwerkstructuur. Dit nieuwe  platform kreeg vandaag de naam ‘Helix’. De ziekenhuizen engageren zich om samen een volledig aanbod van hoogkwalitatieve en waarde-gedreven zorg tot bij de patiënt te brengen in de brede Antwerpse omgeving.

De nieuwe netwerknaam en –identiteit ontstond in nauwe samenwerking met de verschillende ziekenhuizen en met betrokkenheid van diverse medewerkers. Helix verwijst naar ‘helen, verzorgen en overkoepelend’ en is ook de spiraalvorm gelinkt aan DNA. Het refereert ook naar ‘hedera helix’, vertaald als ‘groeit naar het licht’.

De samenwerking tussen deze zes ziekenhuizen past binnen het gezondheidsbeleid van federaal minister Maggie De Block (Open VLD). Doel is dat ziekenhuizen hun zorgaanbod beter afstemmen op de vraag. De ziekenhuizen van Helix vullen elkaar aan qua zorgprofiel en geografische spreiding. Elk van hen behoudt binnen dit netwerk  zijn eigenheid en sterkte, maar kan zich vanaf nu verder richten op kwaliteitsvolle zorg. Helix vormt de koepel voor kennisdeling en partnerships die bouwen aan een toekomstgerichte zorg. Op die manier kunnen de patiënten voor zowel basis-specialistische tot hooggespecialiseerde hulp en innovatie – dicht bij huis terecht.

De ziekenhuizen zullen nog meer afspraken maken rond programma’s, grote investeringen en ook infrastructuur en apparatuur delen. Daarnaast zullen ze expertise uitwisselen en inspelen op belangrijke evoluties binnen de gezondheidssector zoals de digitalisering en transmurale zorg. In een wereld van virtuele evolutie zal Helix inzetten op duurzame, menselijke digitale transformatie.  Door samen klinische onderzoeken te doen, kunnen de ziekenhuizen ook sneller vernieuwende behandelingen en innovatieve technieken tot bij de patiënt brengen. Daarnaast biedt Helix extra mogelijkheden voor toekomstige zorgverleners. Dankzij het netwerk breidt het aantal stageplaatsen in de regio uit.

De zes ziekenhuizen tellen samen 2 310 bedden. Ze hebben 1 332 artsen en 7 695 andere medewerkers in dienst. Samen waren ze vorig jaar goed voor 1 514 290 ambulante contacten, 171 022 dag- en 97 033 langere opnames. (EM)