Zondag wordt een dag vol wetenschap bij Volkssterrenwacht Urania in Hove

HOVE – Nu zondag 25 november wordt, op initiatief van de Vlaamse overheid, de achtste editie van de Dag van de Wetenschap georganiseerd. Hiermee wil men wetenschap, wetenschappelijk onderzoek en technologische innovaties in de kijker zetten op verschillende locaties in Vlaanderen. Volkssterrenwacht Urania in Hove zal die dag gratis zijn geopend voor het grote publiek van 10 tot 17 uur.

Het thema dit jaar is ‘Kijk omhoog.’ Via een tentoonstelling kom je meer te weten over het waarnemen van sterrenbeelden, hemelobjecten en hemelverschijnselen met het blote oog en met kleine instrumenten zoals verrekijkers. In het Zeiss Planetarium geniet je van een mooie sterrenhemel met 3 500 sterren tijdens de live-planetariumvoorstellingen. Nieuw dit jaar is het projecteren van de ESO fulldome film ‘Van aarde tot universum.’ In het Urania-auditorium informeert men de bezoekers doorlopend over het thema. Verder kan men in de Urania-waarnemingstoren door de computergestuurde 40 centimeter-sterrenkijker zien. Bij helder weer neem je de zon veilig waar door verschillende telescopen, voorzien van speciale zonnefilters.

‘Kijk omhoog’ is een thematentoonstelling. Daarnaast is er de vaste tentoonstelling, die zich toespitst op meteorieten en kometen. Wil je weten waar deze stenen vandaan komen en welke gevolgen een impact heeft voor onze planeet? Je vindt de antwoorden via leerzame tentoonstellingspanelen en interactieve beeldschermen. Nadien kan je je opgedane kennis testen in de digitale astroquiz.

In het Urania Planetarium wordt de ESO fulldome-film ‘Van aarde tot universum’ geprojecteerd. De nachtelijke sterrenhemel spreekt tot de verbeelding van iedereen. Al eeuwenlang proberen we de daarin liggende mysteries van het universum te ontrafelen. Vandaag zorgen telescopen en ruimtemissies voor spectaculaire veranderingen in ons denken over de kosmos.

Deze film neemt de bezoeker mee op ontdekkingsreis doorheen het uitgestrekte heelal. Men vertrekt bij de Oude Grieken en hun geocentrisch wereldbeeld. Langzaamaan laten moderne technologie en gigantische telescopen onze werkelijke plaats tussen de sterren zien. We leven op een kleine blauwe planeet in een onopvallende uithoek van een reusachtig sterrenstelsel. Onderweg komt men meer te weten over de planeten van ons zonnestelsel, soorten nevels en sterrenhopen. De filmvoorstellingen zijn om 11 uur, 12u30, 14 uur en 15u30 en kosten vijf euro.

Maar liefst 3 500 sterren flonkeren aan het planetarium-firmament. Planetariumgidsen tonen je het hemelgewelf zoals je het tijdens een ideale, pikdonkere heldere nacht kan bewonderen. Ze leren je de sterrenbeelden herkennen en nemen je mee op een reis langs de sterrenhemel. Er zijn planetariumvoorstellingen om 10u15, 11u45, 13u15, 14u45 en 16u15. Hiervoor betaalt men eveneens vijf euro.

Tenslotte zijn er ook voordrachten. Om 10u30 is er een kindervoordracht door Matti Agemans over het zonnestel en om 14u30 spreekt Koen Geukens over ‘Van de zon tot voorbij Pluto’. (EM)

%d bloggers liken dit: