Zuidrand boven tijdens uitreiking sportawards aan Universiteit Antwerpen

ANTWERPEN – De Universiteit Antwerpen zet al jaren in op de combinatie (top)sport en studeren. Vanavond kreeg Arthur De Sloover de vierde ‘Ererector Francis Van Loon Award’. Het was al Zuidrand wat de klok sloeg in de voormalige kapel van De Grauwzusters aan de Lange Sint-Annastraat. De Sloover zit op kot in Wilrijk en speelt voor Beerschot in Kontich. De nummer twee, Alexander Hendrickx, is geboren in Wilrijk en de derde genomineerde, Matthias Quintelier, beoefent atletiek bij AV Kontich Aartselaar.

93 studenten dienden dit academiejaar (tot nu toe) een aanvraag voor een topsportstatuut in. 88 onder hen kregen het ook: een stijging van 25 procent tegenover vorig academiejaar. 20 procent van hen is masterstudent. Met 32 studenten eigent de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen zich de titel van sportiefste faculteit toe, vóór de Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen (zestien) en de Faculteit Wetenschappen (elf). Uitgesplitst per sport scoort UAntwerpen vooral goed in hockeymiddens, met zestien topsportstudenten. Verder op de lijst van populaire sporten: zwemmen (zestien), voetbal (negen), atletiek en korfbal (beide zeven). In totaal zijn de topsportstudenten in 24 sporten actief, waaronder zelfs het touwtrekken.

Met de ‘Ererector Francis Van Loon Award’ van Panatlon Universiteit Antwerpen wordt de atleet/atlete met de meest verdienstelijke sportprestatie in combinatie met zijn/haar studie op de Universiteit Antwerpen gevierd. De eer viel te beurt aan hockey-er Arthur De Sloover (21, zie foto), die in Kortrijk woont maar op kot zit bij zijn familie in Wilrijk, student Toegepaste Economische Wetenschappen is en speler van Beerschot. Onlangs werd hij uitgeroepen tot de beste hockey-belofte ter wereld. ‘De combinatie topsport-studies is niet makkelijk. Tijdens het eerste semester volgde ik slechts twee vakken. Ik hoop binnen drie à vier jaar af te studeren. Ik ben de jongste speler van de nationale ploeg dus ik kan nog even mee bij de Red Lions.’

Alexander Hendrickx (25), geboren in Wilrijk maar woonachtig in Schilde, was eveneens genomineerd en legt een identiek parcours af. Hij volgt dezelfde studierichting en maakt eveneens deel uit van de succesvolle Red Lions. Hij was niet aanwezig maar stuurde een videoboodschap vanuit Portugal waar hij met zijn team, Pinoké Amstelveen, op stage is. ‘Net na het WK heb ik mijn thesis verdedigt en gelukkig met succes zodat ik me de volgende jaren op mijn sport kan concentreren. Misschien dat ik nadien nog een extra studiejaar aanvang.’

De derde genomineerde was Wommelgem-naar Matthias Quintelier, lid van AV Kontich Aartselaar. Hij werd Belgisch kampioen kogelstoten (zowel in- als outdoor) bij de beloften en verbrak zijn persoonlijk record met de beste Belgische worp bij de beloften in de afgelopen 46 jaar (17m01). Panathlon Antwerpen reikte daarnaast de titel van Sportpersoonlijkheid 2018 uit, aan een (voormalige) sportpersoonlijkheid die een waardevolle bijdrage heeft geleverd aan de sport en aan de ethiek in de sport. De onderscheiding ging oververdiend naar de voorzitter van de City Pirates Antwerpen, Michel Pradolini. Onder zijn leiding is de kleine voetbalclub uit Merksem uitgegroeid tot een grote club boordevol sociale engagementen, die nu ook op Linkeroever, de Luchtbal, de Dam en Deurne Noord actief is. ‘We tellen 1 200 leden en er staan er nog 400 op de wachtlijst. Elk weekend komen er 72 ploegen in actie maar wij zetten de jongeren – met heel veel succes – ook aan om culturele en muzikale activiteiten te organiseren.’ (EM)

%d bloggers liken dit: