Zuidrand: Lint de veiligste fietsgemeente, Aartselaar de slechtste

MORTSEL – In België gebeurden vorig jaar iedere dag 24 ongevallen waarbij een fietser gewond raakte. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Statbel, die daarvoor een beroep deed op officiële aangiften bij de politie. De cijfers voor de Zuidrand vallen nogal mee. Vooral Hove en Lint scoren goed. Aartselaar en Kontich daarentegen moeten nog een tandje bijsteken.

In grootsteden Antwerpen en Gent vonden de meeste ongevallen plaats. Er waren slechts drie gemeenten waar geen enkele fietser bij een ongeval was betrokken: Geetbets, Bever en Linkebeek.

Omdat niet alle gemeenten even groot zijn of evenveel inwoners tellen werden de cijfers geëxtrapoleerd, met andere woorden: men berekende hoeveel fietsers er per 10 000 inwoners bij een ongeval gewond geraakten. Dat geeft voor de Zuidrand volgend resultaat: Aartselaar 23, Kontich 22, Borsbeek 20, Mortsel 19, Edegem 15, Boechout 9, Hove 5 en Lint 3.

Als we kijken naar de absolute cijfers scoort Mortsel het slechtst met 48 ongevallen. In de andere gemeenten wordt dat: Kontich 46, Edegem 33, Aartselaar 32, Borsbeek 21, Boechout 12, Hove 4 en Lint 3.
Het meest positieve is dat er in heel de Zuidrand geen enkele fietsdode te betreuren viel. In Antwerpen waren dat er vijf. (EM)

%d bloggers liken dit: