Zwarte kruispunten in de provincie Antwerpen zijn gekend. Wij halen er de gevaarlijkste uit voor onze Zuidrandregio

De Vlaamse overheid wil iets doen aan de vele verkeerslachtoffers. Ze heeft nu een nieuwe lijst opgemaakt van kruispunten waar de meeste ongevallen plaatsvinden. Bedoeling is om die 314 gevaarlijke kruispunten zo snel mogelijk aan te pakken en te verbeteren. De overheid werkt sinds 2018 met een ‘dynamische lijst’, telkens gebaseerd op ongevallendata over drie jaar gespreid. Vorig jaar stonden er nog 212 punten op, nu zijn het er al 314. Dat komt omdat ongevallen met voetgangers, fietsers en bromfietsers voortaan zwaarder meetellen. Elk kruispunt krijgt ook een ‘prioriteitsscore’ : hoe hoger die ligt, hoe dringender de heraanleg noodzakelijk is.

Laten we beginnen met goed nieuws : In Hove en Lint zijn er geen zwarte punten. Boechout : Heuvelstraat – Provinciesteenweg – Vremdsesteenweg – Mortsel : Drabstraat – Kerkstraat – Liersesteenweg  en Antwerpsestraat – Krijgsbaan – Vredebaan en Antwerpsestraat – Grotesteenweg – Hendrik Kuijperstraat – Jozef Hermanslei. Edegem : Den Eeckhofstraat – Ingenieur Haesaertlaan – Kerkplein – Leroylaan – Prins Boudewijnlaan –  Kontich : De Villermontstraat – Prins Boudewijnlaan . En uiteraard de gemeente Aartselaar met de zwarte kruispunten op de A12 – Kontichsesteenweg – Cleydaallaan en Bist – Boomsesteenweg – Langlaarsteenweg.  We zouden de drempelwaarde kunnen veranderen om wat minder punten in de lijst op te nemen en zo de hoge werklast te voorkomen. Maar ik vind dat we ten volle moeten inzetten op het doen afnemen van het aantal verkeersslachtoffers. Ik zal de administratie vragen hier zo veel mogelijk werk van te maken en zo veel mogelijk zwarte punten snel weg te werken” aldus Vlaams minister van Openbare werken Lydia Peeters aan onze collega’s van Mediahuis.

Als je meer wil weten over de zwarte kruispunten en de problemen op de A12 dan kan je ook luisteren naar de weekendbabbel van regioradio Zuidrand. Onze nieuwsdienst Zuidrand Media gaat dit weekend daarvoor op bezoek in de gemeente Rumst bij burgemeester Jurgen Callaerts en is volgend weekend ook nog op bezoek bij het Agentschap Wegen en Verkeer in Antwerpen.

 

Afbeelding van josemiguels via Pixabay

%d bloggers liken dit: